Facebook-drone die internet voorziet in afgelegen gebieden wordt later dit jaar getest in de VS

© Facebook

Facebook heeft zijn drone voorgesteld die internet kan voorzien in afgelegen gebieden. De Aquila-drone heeft de spanwijdte van een Boeing 737, wordt aangedreven door zonne-energie, weegt minder dan een auto en zou tot drie maanden in de lucht kunnen blijven. Het toestel wordt later dit jaar getest in de Verenigde Staten.

Dat verklaarde Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, die overigens een kind verwacht met zijn vrouw Priscilla Chan, een kinderarts.

Facebook ontwikkelde een laser waarmee gegevens met een snelheid van 10 gigabit per seconde kunnen worden overgedragen. Dat systeem zou zo precies zijn, dat het verbinding zou kunnen maken met een doel, niet groter dan een munt van 10 cent op ongeveer 16 kilometer afstand.

Boemerang

De drone, die Aquila werd gedoopt en doet denken aan een gigantische, smalle boemerang, moet op een hoogte tussen 18.000 en 28.000 meter vliegen, hoog boven de commerciële vliegtuigen. De drone wordt tot op die hoogte gebracht met een helium-ballon, waarna het toestel zich loskoppelt, aldus de technologieblog Mashable.

Het initiatief dat Zuckerberg in het leven riep om nieuwe gebruikers internettoegang te bieden, stuit op politieke tegenstand. Onder andere in de potentieel belangrijke markt India klinkt scherpe kritiek dat bij het project enkele internetdiensten – zoals Facebook – door een gratis of goedkope toegang bevoordeeld zouden worden. Facebook reageerde dat het platform open zal staan voor alle internetdiensten.

Facebook werkt al langer aan een manier om internet via de lucht naar gebieden met een zwakke infrastructuur te brengen. Vorig jaar kocht het internetbedrijf de Britse drone-ontwikkelaar Ascenta.

Ook Google in de weer met drones (en met internetballonnen)

Ook Google werkt aan onbemande luchtvaartuigen om bepaalde gebieden van internet te voorzien, alsook aan grote ballonnen met antennes. Google kocht voor zijn programma de dronebouwer Titan Aerospace. Volgens mediaberichten was ook Facebook daarin geïnteresseerd. Google voert al testen uit met drones. Begin mei stortte nog een model van de drone ‘Solara 50’ neer kort na het opstijgen in de Amerikaanse deelstaat New Mexico. Intussen denkt Sri Lanka dat de ballonnen van Google, Google Loon, een mogelijk systeem voor internet kan zijn.

Met hun drone-programma’s kunnen de internetreuzen honderden miljoenen nieuwe internetgebruikers bereiken, wat economisch interessant is.

(Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content