“Facebook vormt groot gevaar voor bedrijven”
Medewerkers die tijdens de werktijd surfen op Facebook, LinkedIn, Twitter of andere sociale netwerken vormen een groot gevaar voor bedrijven. Dat zeggen zowel beveiligingssoftwareleverancier Kaspersky Lab als netwerkbeveiligingsleverancier Barracuda Networks.
Medewerkers die tijdens de werktijd surfen op Facebook, LinkedIn, Twitter of andere sociale netwerken vormen een groot gevaar voor bedrijven. Dat zeggen zowel beveiligingssoftwareleverancier Kaspersky Lab als netwerkbeveiligingsleverancier Barracuda Networks.
Uit onderzoek van Barracuda onder bijna vijfhonderd sociale netwerkgebruikers kwam naar voren dat 86 procent ervan overtuigd is dat bedrijven schade ondervinden door het gedrag van werknemers op social media. Hackers verspreiden onder andere malware via realistische Facebook-chats en getagde foto’s.
Dagelijks detecteren de computers bij beide beveiligingsleveranciers zo’n dertig- tot zeventigduizend malware-applicaties per dag. Volgens Barracuda verwijst één op de zestig linkjes in Facebook naar spam of malware. “Zo’n ict-beheerder heeft tegenwoordig een rotbaan. Hij wordt alleen opgeroepen als er problemen zijn en krijgt daar meestal ook nog de schuld van”, zegt Dean Drako, ceo van Barracuda. “Terwijl zijn jobs alleen maar lastiger wordt, want hij moet zich ook bezighouden met beveiliging en zorgen dat kwaadwillenden niet op het netwerk komen. En dan zijn er nog allerlei medewerkers die op de social media zitten onder werktijd.”
Vijftigduizend spammailtjes Barracuda-researchdirecteur Paul Judge legt uit hoe aanvallers zoal te werk gaan op het populairste sociale netwerk ter wereld. “Het kost iemand veel meer moeite om vijftigduizend spammailtjes te verzenden, dan op Facebook vijftig mensen in een foto te taggen die allemaal duizend vrienden hebben. Je hebt hetzelfde bereik, maar hoeft er een stuk minder moeite voor te doen.”
Ook de Facebook-chat wordt regelmatig misbruikt, ontdekte Judge in zijn onderzoeken. “Er is malware waardoor je denkt dat een bekende tegen je chat, maar na drie gewone zinnetjes wordt er een link geplaatst. Het zijn hele natuurlijke gesprekken, dus de kans dat je op een link van een vriend of vriendin van je klikt na eerst ‘hallo’ en ‘hoe is het met je’ te hebben uitgewisseld, is ontzettend groot. Zelfs als je nog niet klikt en vraagt wat het is, dan geeft de malware nog wat uitleg om je erin te luizen.”
Judge voorspelt dat de sociale netwerken ook in de toekomst de grootste bedreiging zijn voor bedrijven. ‘Waar de nadruk nu op Facebook en Twitter ligt, verwacht ik dat dit langzaamaan verschuift richting LinkedIn en het nieuwe Google Plus. LinkedIn wordt van alle sociale netwerken het meest toegestaan binnen bedrijven, maar er zitten ook mensen op die van grote waarde zijn voor hackers, omdat dit vaak professionals zijn met hoge salarissen. Waar veel gebruikers zijn, daar komen vanzelf veel hackers naartoe en ik verwacht niet dat sociale netwerken morgen ineens verdwenen zijn.’
In samenwerking met Computable
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier