Facebookverkeer 20 minuten lang verstoord door wereldwijde panne

© Reuters

Het sociale netwerk Facebook, dat meer dan 1,2 miljard actieve gebruikers per maand telt, kampte donderdagochtend met een wereldwijde storing. De oorzaak van het probleem is nog onbekend.

Donderdagochtend omstreeks tien uur zag een groot aantal gebruikers van over de hele wereld volgend bericht op Facebook verschijnen: “Sorry, something went wrong. We’re working on getting this fixed as soon as we can”. Het ging om een wereldwijde panne, waarvan de oorzaak vooralsnog niet bekend is.

Facebook heeft de panne zelf erkend. “Deze voormiddag hebben we met een probleem gekampt waardoor meerdere mensen gedurende een korte tijdspanne niets op Facebook konden publiceren”, meldde een woordvoerder van de sociale netwerksite aan het persagentschap AFP. “We hebben het probleem snel opgelost. Nu functioneert het netwerk weer 100% normaal. We excuseren ons voor elk ongemak dat we bij onze gebruikers veroorzaakt hebben.”

“Eén derde van Facebook-verkeer was verstoord”

Een internationale operator, die het verkeer op verschillende connectiepunten in de wereld meet, zei tegen AFP vastgesteld te hebben dat “het verkeer op Facebook tussen ongeveer 9u50 en 10u20 wereldwijd door drie werd gedeeld.”

Het Frans-Amerikaanse bedrijf Cedexis, dat wereldwijd het internetverkeer in real-time opvolgt, bevestigde het probleem eveneens. Cedexis meldde echter aan AFP dat de verkeergegevens varieerden van land tot land. “In Frankrijk bijvoorbeeld, zagen we het probleem om 7u56 GMT verschijnen en om 8u36 GMT opgelost worden. We hebben ook een daling van het verkeer en beschikbaarheidsproblemen van de website vastgesteld in Rusland, Spanje en Engeland. Er was een sterke afname van het verkeer, ook al kon er klein beetje verkeer door”, vertelden verantwoordelijken van Cedexis. (Belga/MI/CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content