‘FBI betaalde hackers om iPhone terrorist te kraken’

© AFP
Wim Kopinga Freelance journalist

De FBI betaalde niet het Israëlische bedrijf Cellebrite, maar een groep hackers om de iPhone van een terrorist te kraken.

Dat schrijft The Washington Post op basis van bronnen dichtbij de zaak. De groep kreeg eenmalig een bedrag van de FBI om de iPhone 5C van een van de schutters in San Bernardino te kraken. Het hackerscollectief zou gespecialiseerd zijn in het opsporen van beveiligingsproblemen. Wanneer ze tot zo’n vondst komen verkopen ze die informatie in sommige gevallen aan de Amerikaanse overheid. Met de handel in nog niet gedichte lekken valt veel geld te verdienen.

Volgens The Washington Post heeft de groep de reputatie dat ze vaak in grijs gebied verkeren. Voor de hack creëerden ze een soort hardware die voorkwam dat alle gegevens van de iPhone gewist werden wanneer de inlogcode te vaak fout ingevoerd zou worden.

FBI-directeur James Comey heeft zelf aangegeven dat de kwetsbaarheid alleen gebruikt kan worden op oudere iPhones met een ouder besturingssysteem. Het werkt niet op de iPhone 5S en nieuwer. De inlichtingendienst twijfelt of ze het beveiligingslek kenbaar zullen maken aan Apple. Wanneer ze dit doen zal Apple het lek dichten, waardoor de FBI hier in de toekomst geen gebruik meer van kan maken. De overweging die gemaakt moet worden is in welke mate criminelen het gaat ook kunnen exploiteren.

Cellebrite

Eerder schreven verschillende media op basis van bronnen dat het Israëlische forensische bedrijf Cellebrite achter het kraken van de iPhone zou zitten, dit wordt met het stuk van The Washington Post ontkracht. Cellebrite is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het kraken van mobiele data om inlichtingen in te winnen. Het is bekend dat het bedrijf veel met inlichtingendiensten werkt, dus dat het bedrijf achter de kraak zou zitten is geen gekke gedachte.

San Bernardino

In San Bernardino werd vorig jaar een bloedbad aangericht met een terroristische aanslag. Een van de daders had een iPhone 5C, die de FBI in wilde zien om de zaak verder te onderzoeken. Hiervoor stapte de inlichtingendienst naar de rechter, om Apple te dwingen om mee te werken. Een rechter schaarde zich achter de FBI, maar Apple weigerde om mee te werken en koos voor een publiek debat over encryptie. Volgens Apple-CEO Tim Cook zouden alle iPhones gekraakt kunnen worden wanneer het bedrijf een achterdeurtje voor de FBI in zou bouwen, omdat die techniek dan volgens hem op alle smartphones van het bedrijf toegepast zou kunnen worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content