‘Fervente sociale mediagebruikers hebben psychopathische trekjes’

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Wie veel op Facebook of Twitter zit, liegt meer, is asocialer, is door zichzelf geobsedeerd en vertoont zorgwekkend gedrag – vier trekjes die ook eigen zijn aan psychopaten. Dat stelt het Britse internetbedrijf WhoIsHostingThis in een infografiek.

In een infografiek toetst internetbedrijf WhoIsHostingThis ons sociale mediagebruik aan vier karaktertrekken van psychopaten.

Zwaar gebruik van sociale media kan leiden tot oneerlijkheid, aldus WhoIsHostingThis. Het bedrijf haalt een onderzoek aan waaruit gebleken is dat “25 procent van de Facebook-gebruikers wel eens persoonlijke gegevens vervalst, en 20 procent niet altijd even eerlijk is over vakantieactiviteiten of jobs.”

Sociale media maken ons ook asocialer, beweert het bedrijf nog. “Bijna twee mensen op vijf leggen meer sociaal contact via internet dan in het echte leven, 51 procent checkt zijn netwerken tijdens het dineren, en 24 procent mist belangrijke momenten in het echte leven door terwijl te twitteren of Facebooken.”

We worden egocentrischer van sociaal netwerken. “In het echte leven spenderen we 30 à 40 procent van onze conversaties aan eigen, subjectieve belevingen. Op sociale media 80 procent.”

Tenslotte hebben we ons virtueel gedrag niet altijd onder controle. “42 procent van de jongeren is al slachtoffer geworden van cyberpesten, en 25 procent heeft al relatieproblemen gehad als gevolg van online gedrag.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content