Filip Michiels is CIO of the Year 2019

Filip Michiels, CIO van TUI, krijgt zijn trofee van Kristof Vanderstadt, de hoofdredacteur van Data News. © fotografie Leyla Hesna

Filip Michiels, chief information officer bij TUI (Western Region), is door Data News uitgeroepen tot CIO of the Year. DP World Antwerp en het Agentschap Binnenlands Bestuur krijgen de titel ICT/Digital Project of the Year.

Filip Michiels volgt Erwin Verstraelen (Port of Antwerp) op als CIO of the Year. Dat maakte Data News bekend op het CIO of the Year event. Filip Michiels haalde het van Koen Van Loo (Renson) en is de twaalfde CIO in de ‘hall of fame’. Het is de redactie die de shortlist bepaalt. De uiteindelijke winnaar werd bepaald door de lezers van Data News die online konden stemmen, en een professionele jury. Met de CIO of the Year award wil Data News een CIO lauweren voor zijn of haar realisaties, visie, strategisch inzicht, leiderschapskwaliteiten en persoonlijkheid. Hij of zij moet er in slagen om IT te aligneren met de bedrijfsstrategie, IT als nieuwe business driver te positioneren en de digitale transformatie van het bedrijf mee aan te sturen of te bespoedigen.

Met Filip Michiels kiest de jury voor een CIO in een sector die meer dan ooit in beweging is en waar digitalisering enerzijds een gigantische bedreiging vormt en anderzijds een grote opportuniteit biedt. Filip grijpt die opportuniteit aan om TUI om te vormen naar een digitale speler. Een uitgebreid interview met Filip leest u op de volgende pagina’s.

Daarnaast ging Data News ook op zoek naar twee winnaars voor de interessantste ICT-projecten – voor de 27ste keer al trouwens. Uit de vele inzendingen maakte de Data News redactie een eerste selectie, waarbij acht projecten weerhouden werden: vier kleine en vier grote projecten. Voor die acht projecten moesten de deelnemers zelf hun case verdedigen, waarna de jury vragen kon stellen.

DP World Antwerp  won met een efficientie-app het Small Project of the Year.
DP World Antwerp won met een efficientie-app het Small Project of the Year.© fotografie Leyla Hesna

Route 1700 van DP World Antwerp

In de categorie ‘Small Projects’ koos de jury na stemming voor Route 1700 van DP World Antwerp. DP World Antwerp is een zogenaamd containeroverslagbedrijf in de haven van Antwerpen. Als onderdeel van de DP World groep baat DP World Antwerp de Antwerp Gateway terminal aan het Deurganckdok uit. Route 1700 is een app (zowel op iOS als op Android) die het bedrijf samen met The Reference, Ferrologic, Software AG en Microsoft (Azure) ontwikkelde om de truckers en dispatchers efficiënter te laten communiceren. In de app – de 1700 in Route 1700 verwijst overigens naar kaai 1700 – wordt de volledige flow op de containerterminal gedigitaliseerd. De app toont truckers letterlijk de te volgen weg op de terminal en bevordert de efficiëntie voor zowel de bestuurders als de terminal-operatoren. In de app worden data analytics in real time ingezet om de trucker te helpen in de stappen die hij moet doorlopen op de terminal. Ook de verplichte veiligheidsinstructies worden via de app gepusht, wat opnieuw administratieve vereenvoudiging betekent en de wachttijd voor de chauffeur op de terminal reduceert.

Large Project of the Year ging naar het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur.
Large Project of the Year ging naar het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur.© fotografie Leyla Hesna

LBLOD-project van het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur

Bij de ‘Large Projects’ kwam het LBLOD-project van het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur als winnaar uit de bus. Met LBLOD – wat staat voor Lokale Besluiten als Gelinkte (Open) Data – creëerde het Vlaamse Agentschap Binnenlands Bestuur samen met lokale besturen een nieuw ecosysteem om gegevens te delen tussen overheden en (private) hergebruikers van deze data. Dagelijks neemt ergens in Vlaanderen een burgemeester, een College van Burgemeester en Schepenen of een gemeenteraad beslissingen. Dat gaat bijvoorbeeld over hoeveel belastingen u moet betalen, wanneer een straat afgesloten is door een wielerwedstrijd, wie aangesteld is als een mandataris of welke parkeermaatregelen en – tarieven gelden op een bepaalde plaats. Deze beslissingen worden neergeschreven in authentieke besluiten. Alleen is het niet altijd evident om deze data en informatie vlot terug te vinden en te hergebruiken in andere applicaties, databanken of op websites. Dit project wil met ‘linked data’ de gegevens vlotter laten doorstromen zonder extra werklast bij lokale besturen: een methode om data te publiceren en daarbij ook de betekenis (semantiek) ervan vast te leggen. Lokale besturen maken zo hun besluiten op en publiceren in één beweging de automatisch gegenereerde html, verrijkt met RDFa. Sneller, beter hergebruik, meer efficiëntie en standaardisatie zijn enkele kernwoorden. Op dit moment bespaarden 130 besturen op die manier samen al 67 dagen aan inputtijd omdat 8.055 mandaten uit notulen werd geoogst. Het totale budget van het project bedraagt 2,5 miljoen euro.

Juryleden

Georges Ataya Solvay Brussels School,

Els Bellens Data News,

Erik Cuypers MIT Club,

Steven De Haes Antwerp Management School,

Herman De Prins CIO of the Year 2016,

Jan De Schepper ADM,

Dirk Deschoolmeester Vlerick Management School,

Luc Golvers BELCLIV,

Benoît Hucq l’Agence du Numérique,

Danielle Jacobs Beltug,

Tony Mary TM Consulting,

Marc Senterre Cercle du Numérique,

Bart Steukers Agoria ICT,

Jacques Tiberghien VUB,

Marc Vael SAI,

Kristof Van der Stadt Data News, juryvoorzitter,

Dirk Van Lindt KULeuven,

Bjorn Van Reet CIO of the Year 2017,

Koen Vandaele CIONET Belgium,

Giselle Vercauteren Isaca,

Erwin Verstraelen CIO of the Year 2018, CIOforum.

Enkel de op de jurymeeting aanwezige leden of hun vervanger stemden mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content