Firefox (tijdelijk?) verboden bij Waalse overheidsdiensten

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Na een veiligheidsprobleem is het gebruik van Firefox bij de Waalse overheidsdiensten plots niet meer toegelaten en wordt teruggegrepen naar de ‘standaard’, Internet Explorer.

Na een veiligheidsprobleem is het gebruik van Firefox bij de Waalse overheidsdiensten plots niet meer toegelaten en wordt teruggegrepen naar de ‘standaard’, Internet Explorer.

De maatregel deed deze week nogal wat stof opwaaien op het internet en bij de ambtenaren van het Waals Gewest. De overheidsdiensten hebben namelijk aangekondigd dat het gebruik van Mozilla Firefox vanaf 28 september uit veiligheidsoverwegingen onmogelijk wordt en dat de gebruikers het programma voor deze datum moeten verwijderen.

Internet Explorer werd door de centrale administratie van het Waals Gewest (SPW) als standaardbrowser geselecteerd en moet dus in principe overal worden gebruikt. “Voor een it-park met zowat 9.000 pc’s is toch enige structuur vereist om de kosten te beperken en een optimale ondersteuning te garanderen van de gekozen standaarden”, legt Thierry Bertrand uit, directeur Softwareoplossingen en Projecten van de SPW.

Om toch met een wat minder verouderde browser te kunnen werken dan de IE-versie waarover ze nu beschikken (meestal IE 6), hadden bepaalde gebruikers besloten om zonder toestemming Firefox te installeren. Begin dit jaar leidde een fout in het programma echter tot veiligheidsproblemen. “En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat de ondersteuning van een aantal van onze toepassingen allerminst wordt gegarandeerd”, benadrukt Bertrand.

Om orde te scheppen in de chaos hebben de it-verantwoordelijken dan maar beslist om terug te grijpen naar de ‘standaard’, Internet Explorer. Het probleem is echter dat de meerderheid van de gebruikers het tot hun frustratie nog steeds moeten stellen met de lang voorbijgestreefde versie 6. Dit is echter de enige versie die alle toepassingen van de SPW ondersteunt, wat niet het geval is voor versie 7 en nog veel minder voor versie 8, die bijvoorbeeld niet compatibel zijn met de financiële en boekhoudkundige toepassingen. Pijnlijk.

Diensten, kabinetten en andere instellingen die niet van de SPW afhangen, kunnen wel modernere software gebruiken: zij beschikken minstens over IE 7, en de minder ‘conventionele’ afdelingen zelfs over … Firefox!

“De beslissing van de SPW om terug te grijpen naar Internet Explorer houdt noch een absoluut verbod noch een ideologische keuze in”, klinkt het bij de centrale administratie. Ook in regeringskringen wijst niets erop dat dit een onomkeerbare beslissing is. “De komende maanden zullen we de diverse mogelijkheden bestuderen en de meest optimale browser selecteren.” Of, voor wie tussen de regels leest: nee, we willen niet (echt) terugkomen op de intenties in het regeerakkoord van het Waals Gewest, waar een voorkeur werd uitgesproken voor opensourcesoftware. In dat document staat immers letterlijk het volgende te lezen: “Op Waals niveau verbindt de regering zich ertoe in de mate van het mogelijke open standaarden en vrij verkrijgbare programma’s te gebruiken en te promoten voor de administratie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content