Firewalls: nu ook voor pacemakers
Wist u al dat pacemakers te hacken zijn? Gelukkig hebben wetenschappers nu ook een firewall ontwikkeld.
Wist u al dat pacemakers te hacken zijn? Gelukkig hebben wetenschappers nu ook een firewall ontwikkeld.
Toegegeven: we hadden het nieuws ook gemist dat wetenschappers van de Harvard Medical School begin dit jaar ontdekt hebben dat pacemakers relatief gemakkelijk te ‘hacken’ zijn. Het is te zeggen: iemand met slechte bedoelingen kan (weliswaar vanop dichte afstand) het toestel saboteren en het onfortuinlijke slachtoffer op die manier een elektrische schok of zelfs een hartaanval bezorgen. Zonder in pijnlijke details te willen treden: een beetje apparatuur – een pc, wat radioapparatuur, -antennes en software -, wat handigheid en een zieke geest zouden in principe de minimale vereisten zijn.
Dat we dat nieuws nu wél op het spoor gekomen zijn, heeft u te danken aan The Telegraph. Die schrijft op zijn website namelijk dat een zekere Tamara Denning van de universiteit van Washington er al iets op gevonden heeft. Volgens haar is het mogelijk om een pacemaker zodanig aan te passen dat alle onverwachte communicatie geblokkeerd wordt: een ‘firewall’ zeg maar.
Om een dokter toe te laten om toch nog vanop afstand te kunnen ‘prutsen’ aan de pacemaker, zou die een soort polshorloge kunnen dragen waarmee hij toegang krijgt. De dame heeft zelfs al een computergebaseerde simulatie gemaakt van zo’n toestel, dat ook andere implanteerbare elektronica kan beschermen tegen hackers.
William Maisel van de Harvard Medical School is alvast niet onder de indruk. Zo’n device is onrealistisch, omdat dokters het altijd bij zich moeten hebben. En wat wanneer een patiënt getroffen wordt en de dokter heeft zijn ‘polshorloge’ niet bij de hand?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier