Flaters met elektronische grenscontrole kost Britten miljoenen

© Belga

De rekening loopt hoog op in het Verenigd Koninkrijk. Een falend IT-contract voor elektronische grenscontrole kost het land in totaal 280 miljoen euro.

De rekening loopt hoog op in het Verenigd Koninkrijk. Een falend IT-contract voor elektronische grenscontrole kost het land in totaal 224 miljoen pond (280 miljoen euro).

Het systeem kreeg de naam eBorders mee en moest bijhouden welke passagiers in en uit het land kwamen, gekoppeld aan een database van criminelen. De opzet kwam van IBM, maar werd sinds 2007 uitgewerkt door Raytheon, een Amerikaanse defensiebedrijf.

Maar enige tijd na de deal met Raytheon maakte het Verenigd Koninkrijk zich zorgen over de planning en de haalbaarheid van het systeem. Het contract ter waarde van 750 miljoen pond (839 miljoen euro) werd eenzijdig opgezegd waarop leverancier Raytheon een claim indiende van een half miljoen pond (626 miljoen euro).

Die laatste krijgt nu deels gelijk en krijgt 50 miljoen pond schadevergoeding voor de contractbreuk. Al bevat de totale rekening ook 126 miljoen voor de reeds geleverde systemen, tien miljoen pond voor geschillen over contractwijzigingen en nog eens 38 miljoen pond in interest. Totaal prijskaartje voor een geschrapt project: 224 miljoen pond of 280 miljoen euro.

Raytheon is van oordeel dat de Britse overheid nooit wist wat het wou. Aan de andere kant is dan weer te horen dat het systeem nooit goed werkte. Zo raakte enkele jaren geleden bekend dat het systeem de gegevens van 649.000 criminelen moest wissen om zo de database vlot draaiende te houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content