FOD Economie trekt website 21ste eeuw binnen

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De federale overheidsdienst (FOD) Economie heeft een nieuw online uithangbord, zowel voor als achter de schermen. Het zou de eerste van een reeks FOD’s moeten zijn die die ommekeer maakt.

De federale overheidsdienst (FOD) Economie heeft een nieuw online uithangbord, zowel voor als achter de schermen. Het zou de eerste van een reeks FOD’s moeten zijn die die ommekeer maakt.

“Bezoekers vertrouwden de informatie op onze site wel… maar ze vonden die slechts met veel moeite”, schetst Chantal De Pauw, woordvoerster bij de FOD Economie, de conclusie van een voorstudie. Dat de informatie op de site slecht ontsloten was, had te maken met de structuur ervan en die was te wijten aan de tijdsgeest: de interne structuur van de administratie zelf was destijds gewoon doorgetrokken naar de webstek. “En ook technisch was ie gedateerd”, weet ict-directeur Frank De Saer: “De site is gebouwd met tools van de jaren ’90: html, Frontpage, geen web content managementsysteem, …”

Neemt niet weg dat we hier spreken over één van de meest bezochte overheidssites, “zelfs meer dan de FOD Justitie en die hebben het Staatsblad.” 1 miljoen bezoekers per maand en dan is de Kruispuntbank der Ondernemingen (KBO) nog niet meegerekend, die 400.000 opvragingen per week haalt.

Tijd voor modernisering dus. Uniway werd (binnen lopende raamcontracten) ingeschakeld voor een aantal belangrijke stappen, waaronder de benchmarking, de uitwerking van het concept, de architectuur, de opleiding van de mensen, … Voor de keuze van het CMS-platform opteerde de FOD Economie voor een samenwerking met Fedict, dat al Tridion gebruikte bij Belgium.be. “Dat is het principe van de ‘mutualisering'”, aldus De Saer. “We konden genieten van de financiële voordelen, maar ook van de technische architectuur die Fedict had uitgewerkt. Een besparing van ettelijke honderdduizenden euro’s, in plaats van alles nog eens zelf te willen doen.”

De structuur werd volledig omgegooid. Voortaan is de webstek gericht op wat de bezoeker wil weten, op basis van thema’s. “Economie is heel complex”, zegt De Saer. “We bestrijken ongeveer 150 verschillende domeinen: van energie over productveiligheid tot consumentenbescherming. Daarbovenop hebben we een mooie ‘front office’ gelegd, zodat de burgers en de ondernemingen zich daarover geen zorgen moeten maken.” Bij elke pagina komen links, gerelateerde wetteksten en documenten, mogelijkheden tot contacten en klachten, … “Klantgerichtheid” heet zoiets. Of toepasselijker misschien voor een overheidsdienst: “citizen centricity”.

Ook de inhoud moest volledig daardoor herwerkt worden, met een minder ambtelijk taalgebruik. 1800 pagina’s content… in elke landstaal. “Dat was een enorm werk voor alle diensten van de FOD.” In totaal hebben zo’n 250 van de 2500 medewerkers van de FOD Economie meegeholpen.

De content zelf werd vervolgens ingegeven door mensen van Passwerk, de organisatie die mensen met een autismespectrumstoornis inzet in de it-sector. “Een ideale taak voor die mensen: heel geconcentreerd, repetitief werk. En de kwaliteit was heel goed.” In toekomst houdt elke administratie zelf – decentraal dus – de site up-to-date. Centraal is er nog wel een laagje controle voor lay-out, terminologie, look and feel, …

De website is volledig gemaakt op basis van de ‘AnySurfer’-aanbevelingen, dus geschikt voor mensen met beperkingen. Behalve het onderdeel statistieken: “Cijfergegevens zijn erg moeilijk AnySurfer-compliant te maken”, weet De Saer. Toch huist achter dat statistiekenluik één van de paradepaardjes van de nieuwe site. “We hiermee zelfs verder dan de site van Eurostat”. Het gaat om een dynamische statistiekentoepassing – Be.Stat genaamd – die het vroegere Ecodata vervangt. “Op basis van ons datawarehouse dat we opgebouwd hebben, gaan we alle statistieken op een dynamische manier publiceren. Dat betekent dat iemand die geïnteresseerd is in bepaalde statistieken zijn tabellen zelf kan samenstellen en genereren.”

Het hele websiteproject heeft – alles inbegrepen – een kleine 400.000 euro gekost. “Wie vindt dat dat veel is, moet weten dat we eigenlijk zowat van nul vertrokken zijn. Bovendien waren we een van de eerste websites die op het Tridion-platform van Fedict overstapten. Daardoor hebben we veel componenten zelf moeten maken, maar we hebben die wel ‘herbruikbaar’ gemaakt. We hebben zo dus een deel van het geld geïnvesteerd voor anderen.”

Anderen, wie dan zoal? “Er komt een hele trein aan. Financiën is bijna afgerond, Buitenlandse Zaken is al volop bezig. Justitie is ook al komen kijken, Maatschappelijke Integratie, …”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content