Forse groei Dell-servers in tweede kwartaal

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

In het tweede kwartaal leverde Dell haast evenveel servers als koploper HP, een groei met 4,8 procent, aldus IDC.

Marktstudiespecialist IDC berekent dat Dell in het tweede kwartaal nipt een kleine 29.000 servers minder leverde dan koploper HP, die er 581.170 leverde in die periode.

Voor Dell was dat een stijging van het aantal servers met 4,8 procent tot 552.486 eenheden, terwijl HP een daling met 13,6 procent noteerde.

De nummer drie – IBM – verscheepte 200.985 eenheden, of 8,4 procent minder. Dat bezorgt HP, Dell en IBM een marktaandeel van respectievelijk 30 procent, 28,6 procent en 10,4 procent wereldwijd. De Cisco ‘unified compute’ servers kenden eveneens een goed kwartaal, met 56.825 eenheden of een stijging met 16,5 procent.

De goede beurt van Dell wordt onder meer verklaard door een groei met 37,4 procent (in aantallen) in het ‘density-optimized server’ marktsegment. Dit zijn compacte (en stroomzuinige) servers voor gebruik in grote serverparken bij hosters en datacenters van grootgebruikers.

De groep van ‘andere serverleveranciers’ in de IDC cijfers zag overigens zijn leveringscijfers met 4,2 procent stijgen in het tweede kwartaal, tot 288.190, dank zij ‘hyper-scale’-type servers voor service providers.

Voorts scoorde Dell ook beter in de samenwerking met partners, waar het samen met hen de klanten bewerkt. Volgens Dell is het aantal partners in zijn PartnerDirect programma met 38 procent gestegen in het voorbije jaar.

Daarnaast heeft Dell ook een scherpe prijspolitiek gevoerd, maar dat wordt op zichzelf minder belangrijk geacht. Partners stellen immers meer succes te boeken door ondersteuning van het beheer van die grote serversinstallaties, met aangepaste software, dan met een pure prijzenslag (waarbij de klanten niet meer geïnteresseerd zijn in het merk server, als het maar blijft werken of makkelijk kan worden vervangen).

Dell vs Icahn

De cijfers zijn in ieder geval een opsteker voor Dell als bedrijf, waar oprichter Michael Dell en grootaandeelhouder Carl Icahn (ca. 9 procent van de aandelen) momenteel in een rechtszaak zijn verwikkeld over de stemprocedures voor aandeelhouders in de poging van Michael Dell om het bedrijf van de beurs te halen.

Icahn verzet zich tegen Dell’s bod omdat hij het te laag vindt, en meent dat Micahel Dell’s voorstel om de wijze van stemmen over het uitkoop bod (afwezigen zouden niet meer automatisch tegen het bod zijn) onaanvaardbaar. Voorts is hij het ook niet eens met de samenstelling van de raad van bestuur.

Icahn heeft overigens een eigen, iets hoger, bod op het bedrijf. De algemene aandeelhoudersvergadering van Dell Inc. is gepland voor 17 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content