Fotonica-doorbraak aan VUB

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Lichtfuncties op silicium worden makkelijker dank zij baanbrekend werk aan de VUB.

Lichtfuncties op silicium worden makkelijker dank zij baanbrekend werk aan de VUB.

Het combineren van lichtfuncties op gewoon silicium wordt al jaren onderzocht, onder meer in België. Aan de VUB heeft Dr. Ir. Nathalie Vermeulen met haar onderzoek een doorbraak geleverd door een oplossing te bieden voor het afvoeren van de ontwikkelde warmte op zo’n siliciumchip met lichtfuncties.

Daarvoor stapte ze af van klassieke methoden om warmte door middel van convectie en ventilatoren te verwijderen en ontwikkelde ze een methode om die warmte in de vorm van licht af te voeren. Voor dat onderzoek ontving ze de Photonics21 Studenty Innovation Award.

Het integreren van lichtfuncties op een siliciumondergrond maakt het mogelijk om fotonica-chips goeddeels in klassieke siliciumtechnologieën te produceren, wat heel wat makkelijker en goedkoper is dan de gespecialiseerde materialen die hiervoor gewoonlijk worden aangewend.

Dat biedt mogelijkheden voor snelle interconnecties tussen chips, snellere schakelingen in het internet, maar ook de ontwikkeling van combinaties van uiteenlopende functies op een siliciumchip. Zo verwijst de VUB naar de mogelijkheid om ‘labo’s-on-a-chip’ te produceren, voor de analyse van vloeistoffen (als water, bloed) of DNA.

België heeft een stevige reputatie op vlak van onderzoek naar fotonica op gewone siliciumondergrond, met onder meer ook het Leuvense IMEC en de Photonics research groep aan de UGent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content