Frans verzet tegen .vin en .wine

© (c) Flickr - uncalno tekno/rodasabrao

Als het aan de Fransen ligt, dan komt er geen .vin en .wine-extensies. De Franse staatssecretaris voor digitale zaken vreest misbruik.

Als het aan de Fransen ligt, dan komt er geen .vin en .wine-extensies. De Franse staatssecretaris voor digitale zaken vreest misbruik.

Nu er een pak nieuwe gTLD’s aankomen, generische toplevel domeinnamen zoals .gifts of .google, zijn de Fransen op hun hoede. Ze vrezen dat malafide handelaars extensies als .vin en .wine zullen misbruiken.

De handelaars losten dit weekend al een eerste schot met een boycotdreigement. Op de Icann-meeting, die momenteel in Londen loopt, onderstreepte de Franse staatsecretaris Axelle Lemaire het initiatief. Zo zou Frankrijk de steun aan de hervorming van Icann (dat de controle over de TLD’s verder uit handen van de VS wil nemen) terugtrekken.

Ce qui est en jeu, c’est la diversité culturelle. Internet doit être un outil d’inclusion de tous: Etats, entreprises, utilisateurs #ICANN50

— Axelle Lemaire (@axellelemaire) 23 juni 2014

Fadi Chehade, hoofd van Icann, wees er op dat er mechanismen bestaan om misbruik uit te sluiten. Zo worden nieuwe gTLD’s enkel aan vertrouwde partijen gegeven en horen ze bepaalde regels na te leven, inclusief het vermijden van oplichtingpogingen zoals het registreren van merknamen om je nadien voor te doen als dat merk.

De oproep van Lemaire kreeg wel steun uit de zaal. Anderen wezen er dan weer op dat er op die manier bijzonder veel gTLD’s moeten worden uitgesloten want in dezelfde redenering zouden Belgische bierbrouwers dan .beer kunnen tegenhouden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content