Fraude met internetbankieren 70% gestegen in 2013

Het aantal fraudegevallen met internetbankieren is in 2013 met 70 procent gestegen tegenover 2012. Febelfin telde 1.772 fraudegevallen, waarbij in totaal een nettobedrag van ruim 5 miljoen euro werd ontvreemd.

Het aantal fraudegevallen met internetbankieren is in 2013 met maar liefst 70 procent gestegen in vergelijking met het jaar voordien. Het gaat om 1.772 fraudegevallen, tegenover 1.003
gevallen in 2012. Alles samen werd vorig jaar een nettobedrag van 5,17 miljoen euro ontvreemd. Het gaat in dit geval om geld dat niet gerecupereerd kan worden van de fraudeurs. Dat meldt Febelfin, de federatie van de financiële sector.

Bijna alle fraudegevallen zijn volgens Febelfin toe te schrijven aan phishing, een techniek waarbij fraudeurs contact opnemen met hun potentiële slachtoffer en diens persoonlijke gegevens en bancaire codes trachten te bemachtigen.

Positief is wel dat de laatste maanden van 2013 een sterke daling werd vastgesteld van het aantal fraudegevallen. “De kwartaalcijfers voor 2013 liggen dan ook het laagst in het vierde kwartaal van 2013. Dezelfde tendens laat zich noteren voor het totale nettoverlies”, aldus Febelfin.

De federatie benadrukt wel dat internetbankieren veilig is en blijft. “We spreken van ongeveer 1 fraudegeval op elke 250.000 aangemelde gebruikers”, waarmee het aantal fraudegevallen relatief beperkt blijft, aldus de bankenfederatie.

Febelfin waarschuwt er niettemin voor om nooit bancaire codes door te geven via e-mail of per telefoon. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content