Frustratie over uitstel nieuwe gTLD’s
Eerst was het in de tweede helft van 2008. Vervolgens werd begin 2009 vooropgesteld, en nu ziet het er naar uit dat het ten vroegste september 2010 wordt. Het keer op keer uitstellen van het startschot voor de biedingronde voor nieuwe top level domeinnamen zorgt voor frustratie in Seoul.
Eerst was het in de tweede helft van 2008. Vervolgens werd begin 2009 vooropgesteld, en nu ziet het er naar uit dat het ten vroegste september 2010 wordt. Het keer op keer uitstellen van het startschot voor de biedingronde voor nieuwe top level domeinnamen zorgt voor frustratie in Seoul.
Tijdens de openingssessie rond nieuwe gTLD’s (generic top level domains), wist senior vice president Kurt Pritz van Icann te vertellen dat er nog steeds geen datum is vastgelegd waarop de aanvragen voor nieuwe internetachtervoegsels van start kunnen gaan.
Dat die uitspraak kwaad bloed zette, is een understatement. Het klopt dat er nog heel wat vraagtekens zijn rond de introductie van nieuwe internetachtervoegsels, dat er een rist juridische problemen opdoken rond de bescherming van merknamen, en dat er met de nakende introductie van IDN’s (zie elders op deze blog) nog andere belangrijke katjes te gezelen zijn.
Maar anderzijds hebben heel wat partijen al zwaar geïnvesteerd in mankracht en marketingactiviteiten rond hun mogelijke nieuwe top level domein (denk maar aan .berlin, of .paris). Hen komt het water stilaan aan de lippen, het geld is bijna op.
Bret Fausett, één van de vele advocaten aanwezig in Seoul, sprak voor velen toen hij zei dat zijn klanten wel zaken willen doen op het platform van Icann, maar hun financiële middelen zien smelten als sneeuw voor de zon zonder echte target. “Als het 2011 of 2012 wordt, dan zullen we teleurgesteld zijn, maar geef ons alsjeblief een echte richtdatum waar we naartoe kunnen werken!”
Vandaag zijn er al zo’n 70 tot 100 potentiële en concrete kandidaten voor een nieuwe gTLD. Dat wil zeggen dat er ongeveer 70 tot 100 bedrijfjes verschillende werknemers op dat project plaatsen, goed voor minstens 100 miljoen euro aan personeels en andere kosten per jaar.
“Zo lang het startschot voor de biedingronde niet gegeven wordt, gaat er dus 100 miljoen euro per jaar verloren binnen het nog fragiele ecosysteem van de mogelijke aanbieders van nieuwe suffixen”, klonk het nog.
Enkele spelers die al veel tijd en geld gespendeerd hebben aan hun project (zoals .berlin, .eus en .gal), hebben zich intussen verenigd in de ‘Step by Step’-groep, en vragen om een speciale ‘fast track’-procedure, een voortijdige opening van het ‘biedingvenster’ zeg maar, om sneller de markt te kunnen betreden met hun gTLD.
Icann ceo Rod Beckstrom heeft echter al te kennen gegeven dat iedereen over dezelfde kam zal geschoren worden, en dat Icann voorlopig niet zal ingaan op de eisen van de ‘Step by Step’-community.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier