Garmin-diensten verstoord na vermoedelijke ransomware-aanval

Garmin Forerunner 645m
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De diensten Garmin, vooral gekend voor zijn gps- en fitnesstoestellen, zijn sinds donderdagochtend verstoord door een vermoedelijke ransomware-aanval. Zowel de helpdesk als de Connect-diensten en pilotenapp zijn onbereikbaar.

De storing begon donderdag in de voormiddag en is bij schrijven nog niet opgelost. Garmin meldt de storing zelf op Twitter. Zowel de diensten van Garmin Connect, waaronder de website en de app, als de helpdesk blijken onbereikbaar. Uit antwoorden op Twitter lijkt dat te betekenen dat de toestellen, waaronder vooral fitness ‘wearables’ en gps-horloges, niet meer met de smartphone kunnen connecteren.

Garmin meldt dat het de situatie zo snel mogelijk probeert op te lossen. De website van het bedrijf is bereikbaar, maar de helpdesk niet, zo leven we in een mededeling. Het zou niet mogelijk zijn om de helpdesk te bellen, mailen of chatten. Ook de InReach-dienst voor satellietcommunicatie en de flyGarmin-dienst voor piloten lijken deels offline te zijn. Vooral dat laatste is zorgelijk, omdat Garmin diensten levert voor navigatiesystemen van vliegtuigen, en piloten de app gebruiken om hun vluchten te plannen en beheren.

Ondertussen wordt vermoed dat Garmin zijn systemen heeft afgesloten om de gevolgen van een ransomware-aanval aan te pakken. Taiwanese nieuwssite iTHome kwam eerst met dat verhaal naar buiten, en techsite ZDNet schrijft dat een reeks medewerkers van Garmin het op Twitter ook over een ‘ransomware-aanval’ hebben. Het bedrijf zelf wil dat niet officieel bevestigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content