Geen gala, maar wel 15 verdiende winnaars

André Knaepen

De 21ste editie van de Data News Awards for Excellence vond dit jaar volledig virtueel plaats. Een overzicht van de welverdiende winnaars.

Het beloofde die 28ste mei alweer een geweldige awardsavond te worden in aanwezigheid van de crème de la crème van de Belgische ICT-wereld. Helaas noopte het wild om zich heen schoppende coronavirus ons om de uitreiking te verplaatsen naar 10 september. Eind mei besloten we samen met onze partners en sponsors om ook die avond te annuleren. Rekening houdend met de strenge coronamaatregelen konden we geen optimaal netwerkevenement organiseren voor een breed publiek.

‘Stay Wild’ werd ‘Stay Safe’

En zo is het dat het ‘Stay Wild’ thema van de 21ste editie van de Data News Awards for Excellence werd omgevormd tot ‘Stay Safe’. De prijzen reikten we dit jaar digitaal uit in een dagelijkse korte liveshow in de week van 21 september. En om te beslissen wie die prijzen kreeg konden we rekenen op u, beste lezer, en op onze professionele jury. Iedereen kon ook dit jaar opnieuw haar of zijn stem uitbrengen op hun favoriete ICT-leveranciers, -bedrijven en -producten in veertien categorieën.

Hoe zag de procedure er uit?

Ondernemingen kregen de kans om zichzelf te nomineren voor de longlist, die aangevuld werd door de redactie. Jullie stemden vervolgens massaal via de website op jullie favorieten en brachten de lijst terug tot een top-5 in elke categorie. Daarna was het aan onze professionele jury om aan de hand van die top-5 de uiteindelijke winnaar in elke categorie te bepalen. Dit jaar vond de jurymeeting, de discussie en de stemming volledig virtueel plaats via een Zoom-vergadering.

Opvallend trouwens is dat in de 14 categorieën nog nooit zoveel Belgische bedrijven als winnaar uit de bus kwamen. Maar liefst 11 van de 14 awards gaan naar Belgische bedrijven! Ook bij de runner-ups vinden we heel wat bedrijven uit eigen land terug, naast de bekende internationale ICT-giganten en – multinationals.

André Knaepen is ICT Personality of the Year

De vijftiende award is traditioneel die voor de ICT Personality of the Year: een prijs die uitsluitend door de redactie van Data News bepaald en toegekend wordt. De ICT Personality of the Year werd gekozen uit een longlist van 25 sterkmakers in de Belgische ICT-omgeving. Het moet een Belg zijn of iemand die al geruime tijd in België woont, en die duidelijk zijn of haar stempel drukt op de Belgische ICT-wereld of buiten België grote impact heeft op het ICT-ecosysteem.

Uiteindelijk koos de redactie voor André Knaepen: de oprichter en hoofdaandeelhouder van Cegeka. De redactie ziet deze bekroning als een ‘lifetime achievement award’ voor het inspirerende ondernemersverhaal dat André Knaepen heeft geschreven. Cegeka is ontstaan als deel van het reconversieplan van de Kempische Steenkoolmijnen in 1988. Het bestond toen uit niet veel meer dan een datacenter en een klein team met een 30-tal medewerkers.

In 1992 wilde men stoppen met de diensten, maar André Knaepen stak toen al zijn spaargeld in het bedrijf en kocht de aandeelhouders uit met de belofte om Cegeka succesvol te maken. Meer dan 25 jaar lang leidde hij het bedrijf naar alsmaar hogere pieken met weinig dalen: zowel in organische groei als via overnames. Vorig jaar gaf hij de CEO-fakkel door aan Stijn Bijnens, maar dat betekende niet het afscheid van Knaepen, die voorzitter bleef en nog steeds een actieve rol speelt in de ontwikkeling en verdere internationalisering van de groep. Verderop leest u een uitgebreid interview met de kersverse ICT Personality of the Year 2020. Ook de winnaars van de veertien overige awards zetten we op de volgende pagina’s nog even op een rij.

Meer Belgische winnaars dan ooit

Wie zetelt in de jury?

De jury bestaat uit de CIO of the Year, voorzitters van gebruikersgroepen en prominenten uit de Belgische ICT-biotoop. De jurybijeenkomst vond dit jaar ‘virtueel’ plaats, andermaal onder voorzitterschap van Stijn Viaene en zoals steeds met de nodige gezonde discussie. Enkele juryleden konden niet aanwezig zijn in de Zoom-vergadering, waarbij sommigen zich lieten vertegenwoordigen door een vervanger. De stemming gebeurde digitaal en volledig anoniem.

De juryleden zijn:

Stijn Viaene (juryvoorzitter, Vlerick), Kristof Van der Stadt (Data News), Peter Hinssen (Nexxworks), Bart Steukers (Agoria ICT), Jan De Schepper (ADM), Danielle Jacobs (Beltug), Ben Smeets (DG Digitale Transformatie), Benoit Hucq (Agence du Numérique, liet zich vervangen door Renaud Delhaye), Frank Robben (Smals, liet zich vervangen door Jan-Frans Lemmens), Koen Vandaele (CIONET), Marc Vael (SAI), Tony Mary (Consultant), Charlotte Gréant (StartUps.be/Scale-Ups.eu), Filip Michiels (CIO of the Year 2019), Peter Vermeylen (CIOforum), Erik Cuypers (MIT Club), Bjorn Van Reet (CIO of the Year 2017), Marc Senterre (CfTDN), Giselle Vercauteren (Isaca) en Pieterjan Van Leemputten (Data News).

ICT Personality of the Year: Hall of Fame

2020: André Knaepen

2019: Daan De Wever

2018: Françoise Chombar

2017: Felix Van de Maele

2016: Jonas Dhaenens

2015: Jürgen Ingels

2014: Dries Buytaert

2013: Eric Van Zele

2012: Sophie Vandebroeck

2011: Jan Valcke

2010: Jo Cornu

2009: Alain Wirtz

2008: Pierre De Muelenaere

2007: Gilbert Declerck

2005: Robert Cailliau

Geen gala, maar wel 15 verdiende winnaars
© Getty Images

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content