Geen glazen bol

Kristof van der stadt Hoofdredacteur Data News

Het onderzoeksbureau IDC voorspelde eind 2014 dat tegen 2020 zo’n 60 procent van alle chief information officers (CIO’s) wereldwijd vervangen zouden worden door chief digital officers (CDO’s). Analisten van Gartner hadden twee jaar eerder al gezegd dat een kwart van de organisaties een CDO zou hebben tegen 2015. Wel, we zijn ondertussen op een zucht van 2020 en volgens datzelfde Gartner heeft ondertussen zowat 15 procent van de grote ondernemingen effectief een CDO in huis. Een glazen bol heeft niemand, da’s duidelijk.

De functie van CDO is ontstaan omdat sommige CIO’s ‘vergaten’ dat er naast de verantwoordelijkheid voor technologie en IT-strategie ook nog iets als de eindklant was. De legende wil trouwens dat het Russels & Reynolds Associates is die voor het eerst met de chief digital officer op de proppen kwam – al in 2011. Sindsdien zijn er alleen maar C-titels bijgekomen die gelieerd zijn aan technologie en IT: de chief innovation officer, chief data protection officer, chief privacy officer en – zo las ik bij de Morgan Philips Group – sinds dit jaar zelfs al een chief artificial intelligence officer. Sommige bedrijven hebben blijkbaar veel C-zitjes.

Zelf schreef ik zo’n jaar geleden dat het merendeel van de bedrijven in ons land geen aparte chief digital officer nodig heeft. Op voorwaarde dan wel dat het voltallige directiecomité voluit voor de digitalisering gaat én de CIO een open mandaat en alle ruimte krijgt. Daar ben ik nog steeds van overtuigd. Iemand met aparte digitale ‘customer’-verantwoordelijkheden zetten naast iemand die dan de klassieke IT beheert: dat lijkt mij toch echt geen ideaal scenario.

De jaren geleden al voorspelde uptake van CDO’s is er vooralsnog niet gekomen en ik verwacht die ook niet in de komende jaren. Of het moet zijn dat de jobtitel CIO omgeturnd wordt in CDO: what’s in a name. Ik blijf erbij dat één verantwoordelijke op C-niveau voor IT én digital in de meeste gevallen nog altijd de beste oplossing is. Maar spreek er mij gerust over enkele jaren op aan als ik er uiteindelijk toch naast zat. En je mag mij dan ook een glazen bol cadeau doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content