Geen Steve Jobs, geen iPhone 5
‘Slechts’ een iPhone 4S – in plaats van de verwachte iPhone 5 – gisteren op de Apple-bijeenkomst van gisteren. Bovendien werd een ‘acte de présence’ verwacht van de nog steeds op handen gedragen ex-ceo Steve Jobs. Ook die hoop van vele Apple-volgelingen kwam niet uit. Waardoor de lancering van de nieuwe producten toch enigszins uitdraaide op een anticlimax. De iPhone 4S die gisteren door de nieuwe ceo Tim Cook werd voorgesteld, is uiteraard wederom een stapje vooruit tegenover zijn voorganger. De smartphone ziet er net hetzelfde uit als de iPhone 4, maar binnenin zijn er wel wat toeters en bellen bijgekomen.
‘Slechts’ een iPhone 4S – in plaats van de verwachte iPhone 5 – gisteren op de Apple-bijeenkomst van gisteren. Bovendien werd een ‘acte de présence’ verwacht van de nog steeds op handen gedragen ex-ceo Steve Jobs. Ook die hoop van vele Apple-volgelingen kwam niet uit. Waardoor de lancering van de nieuwe producten toch enigszins uitdraaide op een anticlimax.
De iPhone 4S die gisteren door de nieuwe ceo Tim Cook werd voorgesteld, is uiteraard wederom een stapje vooruit tegenover zijn voorganger. De smartphone ziet er net hetzelfde uit als de iPhone 4, maar binnenin zijn er wel wat toeters en bellen bijgekomen. Het belangrijkste is de snellere, tweekernige A5-processor – die van de iPad 2 dus. Ook de grafische chip zou heel wat sneller zijn dan die van de vorige toestellen. En er komt ook een iPhone 4S uit met 64GB geheugen.
Nog verbeterd is het batterijleven (8 uur bellen, 6 uur met 3G, 9 uur met wifi) en het feit dat het toestel werkt op zowel gsm-, 3G- als cdma-netwerken (wat vooral interessant is voor reizende iPhone-gebruikers en Amerikanen). Ook de antenne, die vroeger wel wat problemen kon opleveren, is aangepast.
Het toestel draait op het nieuwe iOS5-besturingssysteem en werkt met Apple-clouddienst iCloud (waarmee je je nummers van iTunes, documenten of foto’s in de cloud beschikbaar maakt). Nieuw is ook de Siri-software, waarmee je het toestel met spraaktechnologie kan bedienen. Je kan er eenvoudige commando’s mee geven, maar ook teksten mee dicteren of zelfs het toestel vragen stellen (genre ‘moet ik een jas aandoen vandaag?’, ‘hoe zit het hier met het verkeer?’). Siri werkt voorlopig in het Engels, Frans en Duits, maar nog niet in het Nederlands.
28 oktober is voor België de geplande lanceringsdatum. Wie de iPhone 4S vroeger wil, kan als vanaf 14 oktober onder meer in Frankrijk of Duitsland terecht. Richtprijzen voor onze contreien zijn nog niet bekend, al zal die vergelijkbaar zijn aan de bestaande toestellen. In de VS kost de iPhone 4S (zwart of wit) – maar natuurlijk mét een tweejarig abonnement – 199 dollar voor het 16GB-model, 299 dollar voor de 32 GB-versie en 399 dollar voor het 64GB-model.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier