Geheugen Mars-rover geherformatteerd

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Het Flash-geheugen van het 10 jaar oude Opportunity wagentje op Mars wordt geherformatteerd, om versleten geheugencellen te omzeilen.

Het geheugen in Opportunity (foto:NASA), een mobiel onderzoeksplatform van NASA op Mars, wordt binnenkort geherformatteerd. Op die wijze wil NASA het herhaalde ‘resetten’ van de computer aan boord van het robotwagentje verminderen. Want hoewel zonder veel gevaar, neemt zo’n herstel toch al gauw een paar dagen in beslag.

Versleten cellen

Het probleem betreft het flash-geheugen in het Mars-wagentje, vergelijkbaar met het type geheugen in smartphones en tablets. Door het herhaald lezen en schrijven van geheugencellen, kunnen deze laatsten ‘verslijten’ en onbruikbaar worden. Als vervolgens een stukje data of een deel van een instructie in dergelijke beschadigde geheugencellen worden geschreven, resulteert dat in fouten en een reset. Om dat probleem zo lang mogelijk te voorkomen, zorgt software ervoor dat de geheugencellen gelijkelijk worden beschreven, om slijtageplekken te voorkomen. Ook wordt er gewerkt aan types flash-geheugen waar beschadigde geheugencellen kunnen worden hersteld.

NASA zal nu alle resterende en bruikbare inhoud uit het geheugen naar de aarde overseinen, en vervolgens het wagentje in een toestand brengen die geen gebruik maakt van het herschrijfbare flash-geheugen. Nadien wordt het flash-geheugen geherformatteerd, waarbij de kapotte geheugencellen worden aangeduid als ‘onbruikbaar’.

Het herformatteren van het flash-geheugen heeft NASA vijf jaar geleden ook bij de ondertussen niet meer actieve tweeling van Opportunity – Spirit – bij herhaling met succes uitgevoerd. Opportunity zelf is na een verblijf van 10 jaar op het Mars-oppervlak nog actief, en na zo’n lange tijd zijn kapotte geheugencellen onvermijdelijk. Overigens was de officiële duur van de missies van Spirit en Opportunity…. drie maanden. Spirit en Opportunity hebben onder meer onmiskenbare sporen van oppervlaktewater op Mars in het verleden gevonden. Medio 2012 landde NASA een nieuwe en grotere ‘rover’ op Mars, de Curiosity.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content