Gemeente Zedelgem kiest voor Google Apps

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De gemeente Zedelgem heeft beslist om in de cloud te gaan werken. De bestaande mailoplossing rond Microsoft Exchange wordt vervangen door Google Apps.

De gemeente Zedelgem heeft beslist om in de cloud te gaan werken. De bestaande mailoplossing rond Microsoft Exchange wordt vervangen door Google Apps.

Zedelgem treedt met de keuze voor de in de cloud gehoste berichten- en samenwerkingstoepassingen van Google in de voetsporen van Houthalen-Helchteren en de VDAB.

In totaal gaat het om een 200-tal werknemers van de gemeente die via pc, laptop, smartphone of tablet kunnen connecteren. Hoewel de initiële opleiding focust op de essentie – mail en kalender – is het wel degelijk de bedoeling om op termijn ook de andere kantoorapplicaties (Google Docs) te gaan gebruiken.

“Efficiënter kunnen samenwerken beschouwen we als een noodzaak voor een gemeente”, verduidelijkt schepen Arnold Naessens die weliswaar ook niet onder stoelen of banken steekt dat de vaste kost per gebruiker ook niet onbelangrijk is. Google neemt ook updates en back-ups voor zijn rekening, zodat het bescheiden interne it-team hiervan verlost wordt.

Nuvia – een Google Enterprise Partner uit Oostende (het vroegere Romneya) – haalde de aanbesteding binnen. Het zou om zo’n 20.000 euro gaan.

“Belangrijk is dat Zedelgem net als de VDAB ook koos voor licenties op Postini Services”, zegt Bart Verhaegen van Nuvia. Met die gehoste beveiligings- en archiveringsservices wordt een security-laag toegevoegd en worden alle mails tien jaar lang bewaard.- niet onbelangrijk in de publieke sector.

“De archivering was inderdaad een uitdrukkelijke vereiste van de gemeente”, aldus nog Verhaegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content