Gemeenten kunnen opnieuw paspoorten afleveren

© Belga

Door de hacking van het informaticasysteem bij Buitenlandse Zaken konden de lokale overheden geen paspoorten meer afleveren aan hun burgers, maar dat probleem is opgelost.

BelPas, zo heet het systeem waarmee gemeenten en provincies werken om biometrische paspoorten te laten maken. Door de hacking van Buitenlandse Zaken was Belpas niet meer toegankelijk. “Dit is nu opgelost. In samenwerking met Defensie wordt het netwerk stelselmatig schoongemaakt, de andere diensten worden zo snel mogelijk opnieuw operationeel gemaakt”, zegt Reynders’ woordvoerder. De medewerkers van Buitenlandse Zaken kunnen nog steeds niet naar de ‘buitenwereld’ mailen of op het internet surfen.

In de marge van de Europese ministerraad Buitenlandse Zaken bevestigde Reynders dat de hacking verband houdt met de crisis in Oekraïne. Of Rusland er – al dan niet rechtstreeks – iets mee te maken heeft, kan hij niet met zekerheid zeggen. “Daarvoor wacht ik op een verslag van de specialisten.” Op het niveau van de diplomatieke posten is er geen probleem, benadrukte Reynders. “Dat komt omdat die beter beveiligd zijn.”

De minister kaartte het probleem aan bij zijn Europese collega’s. “Er waren er die mij bevestigden dat dit (de hacking, red.) al enkele weken aan de gang is. Sommigen krijgen er elke dag mee te maken.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content