Gemeenten mogen stemcomputers nog niet dumpen

Volgens Vlaams minister van Binnenlandse Bestuur Marino Keulen mogen de gemeenten de stemapparatuur voor bij verkiezingen niet weggooien “gelet op de mogelijkheid van tussentijdse verkiezingen”. Bij gebrek aan een federale regering kan ook geen knoop worden doorgehakt.

Volgens Vlaams minister van Binnenlandse Bestuur Marino Keulen mogen de gemeenten de stemapparatuur voor bij verkiezingen niet weggooien “gelet op de mogelijkheid van tussentijdse verkiezingen”. Bij gebrek aan een federale regering kan ook geen knoop worden doorgehakt.

De Vlaamse en federale regering hadden afgesproken dat de stemapparatuur van de Vlaamse gemeenten een laatste keer zouden gebruikt worden bij de federale verkiezingen van 10 juni 2007. Contractueel is de apparatuur nog bruikbaar tot eind 2008. Voor de eerstvolgende verkiezingen, de regionale en Europese verkiezingen van juni 2009, kan de apparatuur dus niet meer dienen.

Toch mogen de gemeenten de apparatuur volgens Keulen niet zomaar bij het vuilnis zetten. “De opslag en het onderhoud moeten gewaarborgd blijven, gelet op de mogelijkheid van tussentijdse verkiezingen”, aldus Keulen als antwoord op een parlementaire vraag.

Als er dus voor eind 2008 door omstandigheden (bv. regeringscrisis, probleem met opvolgers,…) tussentijdse verkiezingen moeten georganiseerd worden, moet de huidige apparatuur opnieuw van stal gehaald kunnen worden.

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) bevestigt dat bepaalde gemeenten zich afvragen “hoe het nu zit met de stemcomputers”, maar denkt men dat gemeenten niet snel hun stemapparatuur bij het schroot zullen zetten zolang er geen duidelijkheid is over de toekomstige apparatuur.

“De overheid heeft een studie besteld bij een consortium van Belgische universiteiten rond de vraag “wat is het meest geschikte stemsysteem?”,” legde Etienne Van Verdegem van de directie Verkiezingen van de FOD Binnenlandse Zaken ons in juni al uit. “Ofwel krijgen we dan nieuwe stemcomputers, ofwel werken we in de toekomst opnieuw met potlood en papier.” Die studie is zo goed als klaar.

Volgens het kabinet van Keulen doet de Vlaamse regering er achter de schermen alles aan gedaan om klaar te zijn voor de regionale verkiezingen van 2009. Omdat die verkiezing de bevoegdheid is van de federale overheid, is het voorlopig nog wachten op een nieuwe federale regering om afspraken te maken, luidt het. Bij de directie Verkiezingen stijgt alvast de stress: “De ervaring leert ons dat we voor de organisatie van verkiezingen minstens een jaar voorbereidingstijd nodig hebben”, aldus Van Verdegem. “Dat wil zeggen dat we ten laatste begin 2008 moeten kunnen starten.”

Belga/Data News

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content