Geneesmiddelen online kopen veiliger door Europees logo

© belga

De Europese Commissie heeft een logo voor onlineapotheken gepresenteerd. Het logo, dat vanaf de tweede helft van volgend jaar volledig beschikbaar zal zijn, moet consumenten garanderen dat de geneesmiddelen van die apotheek niet vervalst zijn.

Steeds meer Europeanen kopen geneesmiddelen op het internet, maar ze moeten volgens eurocommissaris voor Gezondheid Tonio Borg “beseffen dat ze te maken kunnen hebben met een illegale internetapotheek die vervalste geneesmiddelen verkoopt”. “Vervalste geneesmiddelen kunnen niet werkzaam, schadelijk of zelfs dodelijk zijn”, waarschuwt hij.

Om consumenten online de weg te wijzen naar betrouwbare apotheken, moeten alle apotheken het logo op hun homepage zetten. Wie op het witte kruis met de groene achtergrond klikt, wordt doorverwezen naar de website van de nationale regulator, waar alle legale verkooppunten op internet opgelijst worden.

De lidstaten krijgen twaalf maanden tijd om de toepassing van de nieuwe regels voor te bereiden. In mei vond onder de hoede van Interpol nog een internationale actie tegen valse geneesmiddelen plaats. Er werden 9,8 miljoen namaak- of illegale geneesmiddelen in beslag genomen, met een geraamde waarde van 36 miljoen dollar. Er werden onder meer vermageringspillen, kankergeneesmiddelen, potentiestimulerende middelen, cholesterolverlagende middelen en preventieve malariamiddelen in beslag genomen.

Meer dan 9.000 websites werden gesloten. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content