Gents ziekenhuis gaat vitale functies monitoren met draadloze sensoren

© BELGA

Verpleegkundigen in het Gentse ziekenhuis AZ Maria Middelares gaan met wearables de medische parameters van patiënten opvolgen. Het ziekenhuis is het eerste in Europa dat metingen automatiseert met draadloze technologie.

Zowat 1.000 patiënten krijgen een sensor die vitale parameters als ademhaling, hartfrequentie, temperatuur en valdetectie in de gaten houdt. Verpleegkundigen kunnen daardoor snel ingrijpen als de Early Warning Score (EWS), die op basis van die parameters wordt berekend, op gevaar wijst.

Door de technologie kunnen verpleegkundigen volgens schattingen van de producent zowat 40 procent tijd besparen. Al is het niet de bedoeling dat zorg in de toekomst volledig digitaal gaat verlopen. “We gaan niet iedereen vol kleven en het ziekenhuis besturen op computerschermen. Maar bepaalde handelingen kunnen inderdaad sneller gaan”, zegt Kurt Roesbeke.

‘Verlies aan inkomsten’

AZ Maria Middelares werkt voor het proefproject samen met technologiereus Philips. Elke pleister kost zo’n 35 euro. Voor het ziekenhuis betekent de sensor paradoxaal genoeg een verlies aan inkomsten, omdat de betere zorg andere interventies en complicaties kan voorkomen. “Het is jammer dat voor dit innovatieve project – dat tegelijk inzet op patiëntveiligheid, kwaliteit van zorg en een betere patiëntenbeleving – geen overheidssteun wordt voorzien”, zegt medisch directeur Ronny Goethals.

De ziekenhuisdirectie gelooft dat kwaliteitsgebonden financiering in de toekomst gelijkaardige investeringen kan rechtvaardigen, maar wijst vooral op de verbeterde zorg voor de patiënt. Het proefproject loopt tot april 2019.

Partner Content