Gentse bedrijven slaan handen in elkaar rond ‘big data’
De Gentse softwarebedrijven Outerthought en Oxynade hebben zich weten te verzekeren van 550.000 euro IWT-steun voor een project rond ‘big data’, grote massa’s gegevens bij organisaties. ‘TWIRL’ is de naam van het Europese onderzoeksproject van Outerthought en Oxynade, in samenwerking met IBBT UGent (IBCN) en Sirris, het collectief centrum van de Belgische technologische industrie. Oxynade is gespecialiseerd in het bouwen van platformen voor de aggregatie, categorisering en verrijking van content uit een grote massa bronnen (bijvoorbeeld voor de creatie van specifieke evenementenkalenders). Outerthougt is een Java-specialist, bekend van onder meer het platform Lily, een open source big data repositoryplatform.
De Gentse softwarebedrijven Outerthought en Oxynade hebben zich weten te verzekeren van 550.000 euro IWT-steun voor een project rond ‘big data’, grote massa’s gegevens bij organisaties.
‘TWIRL’ is de naam van het Europese onderzoeksproject van Outerthought en Oxynade, in samenwerking met IBBT UGent (IBCN) en Sirris, het collectief centrum van de Belgische technologische industrie. Oxynade is gespecialiseerd in het bouwen van platformen voor de aggregatie, categorisering en verrijking van content uit een grote massa bronnen (bijvoorbeeld voor de creatie van specifieke evenementenkalenders). Outerthougt is een Java-specialist, bekend van onder meer het platform Lily, een open source big data repositoryplatform.
TWIRL draait precies om de verdere ontwikkeling van dat Lily-platform van Outerthought. Lily zal als eerste de functies van opslag, indexering en search maar ook profielbeheer, analytics en content recommendations combineren binnen één geïntegreerd platform gebaseerd op Apache Hadoop en HBase. Apache Hadoop en HBase worden gebruikt binnen organisaties als TomTom, Netlog, Twitter, Facebook en Yahoo, maar de technologie wordt nog als erg complex ervaren. Lily maakt die technologie als eerste toegankelijk voor iedere organisatie die grote hoeveelheden data moeten verwerken.
Oxynade levert bij het project z’n praktische kennis en ervaring rond event recommendations, zo klinkt het in een persbericht. “Ze beschikken over een immense set aan praktische proefgegevens en worden door hun internationale succes ook geconfronteerd met de noodzaak om snel te kunnen schalen.”
Outerthought en Oxynade kregen hiervoor een IWT KMO O&O-steun toegekend van 550.000 EUR, voor een project dat begroot werd op iets meer dan 100 manmaanden. Het TWIRL project kreeg ook het ITEA label mee, dat hoogwaardig bedrijfsgericht onderzoek garandeert.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier