Gentse studenten kunnen zich mobiel laten volgen
Onderzoekers van de Gentse universiteit (UGent) en Belgacom zoeken 1000 studenten die zich een half jaar willen laten volgen via hun gsm.
Onderzoekers van de Gentse universiteit (UGent) en Belgacom zoeken 1000 studenten die zich een half jaar willen laten volgen via hun gsm.
De zoektocht naar testpersonen kadert in een proefproject – ‘Move’ gedoopt – rond het monitoren van groepen en groepsgedrag. Daarbij wordt nieuwe software op mobiele telefoons geïnstalleerd waarmee verplaatsingen kunnen getraceerd worden via gps-, wifi- of gsm-signalen.
Move bouwt verder op de onderzoeken die afgelopen zomer onder meer op Rock Werchter en de Gentse Feesten werden gedaan. Daarbij werden bezoekers gevolgd via de Bluetooth-functie op hun gsm of smartphone. Daarvoor werden op het festivalterrein mobiele scanners geplaatst.
Maar bij Move zijn die scanners niet meer nodig. De geïnstalleerde applicatie levert via mobiel internet data aan een centrale computer. Daar kan met die gegevens naar bepaalde patronen worden gezocht, heel concreet bijvoorbeeld in het gedrag van pendelaars in en rond het Gentse Sint-Pietersstation. De verzamelde gegevens worden gebruikt bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën en applicaties op het vlak van geografische informatie en dataverwerking.
“De privacy van de studenten is gegarandeerd”, klinkt het nog. “Het is de onderzoekers trouwens niet om het gedrag van de individuele student te doen, maar om het gecombineerde gedrag van mensen in een massa.” Persoonlijke, individuele gegevens worden dus verwijderd.
De studenten kunnen in ruil voor hun medewerking aan het project gedurende zes maanden gratis gebruik maken van mobiel internet op hun gsm. Belgacom biedt alle gebruikers daarnaast de nieuwe dienst PingPing aan die toelaat om kleine aankopen mobiel te betalen.
Kandidaten kunnen zich deze woensdag, 29 september 2010, vanaf 14u aanbieden tijdens de Student Kick-Off, in het infodorp op het Sint-Pietersplein in Gent. Daar wordt de applicatie ook gedemonstreerd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier