Glasvezel in elke nieuwbouw
Een toegang voor glasvezelkabel in alle nieuwbouwwoningen, en een laptop voor elke scholier vanaf zes jaar. Ziedaar twee van de kernpunten uit het nieuwe actieplan ‘België, digitaal hart van Europa. 2010-2015’ van Minister Vincent Van Quickenborne.
Een toegang voor glasvezelkabel in alle nieuwbouwwoningen, en een laptop voor elke scholier vanaf zes jaar. Ziedaar twee van de kernpunten uit het nieuwe actieplan ‘België, digitaal hart van Europa. 2010-2015’ van Minister Vincent Van Quickenborne.
Vandaag beschikt 70 procent van de huishoudens in België over een computer. 64 procent van de gezinnen heeft daarmee toegang tot het internet. Dat is 4 procent meer dan in 2007 en 10 procent meer dan in 2006. De kloof met andere landen zoals Duitsland en Nederland wordt kleiner, maar toch wil minister van Ondernemen en Vereenvoudiging Van Quickenborne (Open Vld) de lat hoger leggen. “België is een middenmotor geworden in Europa, en daar willen we iets aan doen.”
Eén van de 30 actiepunten uit het plan van de minister, bestaat er in om tegen 2015 90 procent van de gezinnen aan te sluiten op breedband (in plaats van 64 procent vandaag). Van Quickenborne wil dat in elk nieuwbouwhuis voorzieningen komen om glasvezel binnen te brengen. Het initiatief voor de uitrol van Fiber-to-the-home (FTTH) kan voor hem overgelaten worden aan privé-investeerders, al moet hij voor de concrete uitwerking nog samen zitten met de verschillende telecomoperatoren.
Ook het gebruik van mobiel internet moet toenemen voor Quickie. “Tegen 2015 moet de helft van de Belgen mobiel surfen, nu is dat nog maar 9 procent”, klonk het gisteren op de persconferentie. “De helft van de facturen moet elektronisch verzonden worden, nu is dat maar 1%. En een op de drie werknemers moet regelmatig telewerken, tegenover 18% nu.”
Voorts moet minstens één op de twee leerlingen uit de lagere school over een computer beschikken. Voor de financiering van die pc’s wordt op enige goodwill uit de privésector gerekend. 15 CEO’s en CIO’s (Microsoft, KBC, Tessenderlo Chemie, Google, Telenet, BASE, Agoria, Beltug, Cisco,…) hebben dinsdag als teken van goede wil het plan ondertekend.
Van Quickenborne verwacht veel van de zogeheten next generation networks: glasvezel voor de vaste internetverbindingen en LTE-technologie voor mobiele telefonie. De LTE-licenties (of 4G-licenties) worden geveild nadat de vierde gsm-speler in ons land bekend is. Dat zou nog voor het einde van het jaar kunnen zijn, of ten laatste begin 2010.
Wat de financiering van het actieplan betreft, is de minister er van overtuigd dat de bestaande budgetten zullen volstaan. “Sommige dingen, zoals het uitrusten van scholen met computers, zullen geld kosten”, aldus nog Van Quickenborne. “Maar andere zaken, zoals de veiling van de 4G-licenties, zullen juist geld opbrengen.”
Concretere plannen zijn er voorlopig nog niet. Qua return on investment voor mogelijke financiers, sloot de minister beperkte vormen van reclame of advertising (bvb. op de nieuwe klascomputers) evenwel niet helemaal uit.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier