Goeie raad van Google: Wees geen ‘Glasshole’
Het zal nog even duren voor je ongestoord over straat kan met de internetbril Google Glass. In afwachting heeft de zoekgigant een etiquettegids opgesteld die moet voorkomen dat dragers als arrogante androïden overkomen.
Wat Glass-dragers een tikje raar maakt, is niet alleen dat ze met een futuristische bril rondlopen die een cameraatje bevat dat op eender welk moment de wereld om hen heen – en hun gesprekspartners – kan filmen. Wanneer een nieuw stuk informatie binnenloopt op hun bril, schijnen ze ook een korte aanval van autisme te krijgen. Ze onderbreken onaangekondigd hun bezigheden en gaan naar onbestemd punt in het zwerk staren. In werkelijkheid kijken ze natuurlijk naar het piepklein schermpje vlak boven hun rechteroog, maar toch: het kan asociaal overkomen.
Vandaar dat Google Glass-dragers in de VS ook wel aangeduid worden met de ronkende term ‘Glassholes’. Die rijmt, zoals bekend op het Engelse schuttingwoord voor ‘rectum’. Google weet dat zelf ook en daarom heeft het nu een lijst met do’s en don’t’s gepubliceerd voor Glass-dragers; Een etiquettegids voor de internetbril.
De kans dat u zelf een Glasshole tegenkomt, blijft voorlopig overigens klein. De bril is voorlopig nog steeds alleen in de VS beschikbaar en dan alleen maar voor een select kansje van zogenaamde ‘explorers’, die voor dat voorrecht 1500 dollar (1100 euro) moeten nertellen.
DO’S
Verken de wereld om u heen – Google drukt erop dat Glass dient om de omgang met de wereld te vergemakkelijken. In plaats van de hele dag naar hun smartphones te zitten staren, kunnen Glass-dragers hun bril bijvoorbeeld beter gebruiken voor chats, automatische verwittigingen en het vinden van nieuwe restaurants.
Gebruik de stemcommando’s – In de meeste gevallen kan je Glass helemaal zonder handen bedienen, zegt Google.
Vraag toestemming – wie foto’s of video wil maken van vreemden, moet eerst vragen of dat mag. Je kan dat wel ongemerkt doen, maar “om een goed voorbeeld te zijn, moet u Glass voor foto’s en video net hetzelfde gebruiken als uw camera of smartphone. Wees beleefd.”
Gebruik ‘screen lock’ – Gebruikers worden aangemoedigd om hun bril ‘op slot’ te doen, zodat ander mensen hun persoonlijke data niet kunnen inkijken. Dat moet ook verhinderen dat derden een gestolen bril kunnen gebruiken.
DON’T’S
Wees geen zombie – Een hele tijd naar je Glass kijken, is geen goed idee, waarschuwt Google. De bril is ontworpen om snel dingen te kunnen doen (‘erin, eruit en klaar’), niet om uren met Facebook te klooien.
Draag Glass niet voor contactsporten – Een logische raadgeving. Ook zwemmen met Glass wordt afgeraden.
Verwacht niet dat je niet zal opvallen – Wie met Glass op de neus op restaurant of naar de winkel gaat, kan er maar beter op voorbereid zijn dat hij op vragen zal moeten antwoorden, want “Glass is opwindend, het is een nieuwe technologie en mensen zijn er nieuwsgierig naar”, zegt Google. Het omgekeerde is overigens ook waar: wie even ongestoord iets wil doen, doet er goed aan om zijn Glass af te zetten.
Wees geen Glasshole – “Google vraagt dat u anderen respecteert en beleefd bent terwijl u Glass draagt.” Dat wil zeggen: geduldig vragen beantwoorden en mensen desnoods even uw bril laten uitproberen. En ook: dat de bril af moet op plekken waar camera’s sowieso verboden zijn, zoals de bioscoop of de meisjeskleedkamer. “Als iemand u vraagt om Google Glass af te zetten, doe dat dan of draag de bril achterstevoren om uw nek.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier