Goldman Sachs zou bitcoin gaan verhandelen

. © REU
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Goldman Sachs, een van de grote Wall Street investeringsfirma’s, zou werken aan een verhandelingsplatform voor digitale munten. Daarmee is cryptogeld officieel mainstream geworden.

Digitale munten zoals Bitcoin, die na enkele jaren plots superhip zijn, hebben nu ook de aandacht getrokken van traditionele bankspelers. Investeringsbedrijf Goldman Sachs is volgens nieuwssite Bloomberg van plan om een eigen handelsplatform voor digitale munten op te zetten tegen midden volgend jaar. “Als antwoord op interesse van onze klanten in digitale munten, zijn we nu aan het bekijken hoe we hen het best kunnen bedienen,” zegt het bedrijf in een mededeling.

Als het doorgaat is Goldman Sachs een van de eerste grote Wall Street firma’s die zich op de markt begeven van de cryptomunten, die zich door hun decentraal karakter en gebrek aan regels net wilden onttrekken aan traditionele bankenwereld. Het voorbije jaar zijn de koersen van de valuta echter zo snel de hoogte in gegaan dat ook meer klassieke spelers zich nu in die wereld willen begeven.

Maar die snel stijgende waarde en de anonimiteit van de accounts maakt van de valuta ook een speelbal voor misbruik. Platformen waarop de munten verhandeld worden zijn vaak doelwit van hacks, en omdat de cryptowereld vrij klein is, lopen er ook snel geruchten van manipulatie en handel met voorkennis. Als Goldman Sachs zijn eigen platform wil oprichten, zal het dus in de eerste plaats voor een bijzonder stevige beveiliging moeten zorgen.

Bitcoin zakt weer

Ondertussen heeft de koers van bitcoin wel weer een flinke duikvlucht genomen. Op moment van schrijven is een bitcoin 11.000 dollar waard. Grote koersschommelingen voor de cryptovaluta zijn niet ongebruikelijk, maar de daling met bijna een kwart in een etmaal is niettemin fors te noemen. Een directe aanleiding voor de daling is onduidelijk, maar mogelijk nemen investeerders wat winst na de flinke stijging van de bitcoin de laatste tijd.

De waarde van de digitale munt liep de laatste tijd steeds sneller op tot tegen de 20.000 dollar. Ter vergelijking: begin deze maand moest de mijlpaal van 10.000 dollar nog worden bereikt. Aan het begin van het jaar was een bitcoin nog ongeveer 1.000 dollar waard. De waarde van de bitcoin liep steeds sneller op naarmate de hype rond digitaal geld toenam en speculanten hun kans roken.

Ook andere grote digitale munten als ethereum, bitcoin cash en litecoin stegen de laatste tijd flink. Die kleine broertjes van de bitcoin gingen de laatste 24 uur echter ook allemaal met minimaal 25 procent omlaag. (ANP/EB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content