Google bindt de strijd aan met Windows

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Google heeft aangekondigd dat het een nieuw, webgebaseerd besturingssysteem aan het bouwen is. Het ‘Chrome OS’ lijkt in de eerste plaats bedoeld voor netbooks, maar de internetgigant maakt zich sterk dat het besturingssysteem ook gewone pc’s kan aansturen. Waarmee de aanval op Windows meteen is ingezet.

Google heeft aangekondigd dat het een nieuw, webgebaseerd besturingssysteem aan het bouwen is. Het ‘Chrome OS’ lijkt in de eerste plaats bedoeld voor netbooks, maar de internetgigant maakt zich sterk dat het besturingssysteem ook gewone pc’s kan aansturen. Waarmee de aanval op Windows meteen is ingezet.

De eerste netbooks die draaien op het Chrome OS zouden in de tweede helft van 2010 op de markt komen. Het besturingssysteem is een open source project op basis van Linux, maar de applicaties zouden stuk voor stuk webgebaseerd zijn.

“We bouwen het Google Chrome besturingssysteem voor mensen die het grootste deel van hun tijd doorbrengen op het web”, aldus vice president product management Sundar Pichai van Google op de bedrijfsblog. Waarmee het bedrijf nog maar eens zijn cloud computing ambities in de verf zet.

Google gebruikt het internet steeds nadrukkelijker als een platform waar actieve applicaties op kunnen draaien (denk aan Google Docs en Gmail). Anderzijds begeeft Mountain View zich ook steeds nadrukkelijker op het terrein van Microsoft, en zal het bedrijf in de toekomst allicht nauwlettend in het oog gehouden worden door Europese en Amerikaanse mededingingsautoriteiten.

De introductie van het Chrome besturingssysteem geeft de huidige netbook-hype nog een extra duwtje in de rug. Vandaag draaien die apparaatjes voornamelijk op Windows of Linux, maar daar komt in de nabije toekomst dus een derde belangrijke optie bij.

Volgens Pichai zijn snelheid, eenvoud en veiligheid de drie grote pluspunten van het nieuwe systeem. “We keren terug naar de basis en hertekenen de onderliggende architectuur van een besturingssysteem volledig”, klinkt het, “opdat gebruikers zich niet langer zorgen hoeven te maken over virussen, malware of security updates.”

De gebruikersinterface wordt minimaal gehouden, zodat er zo veel mogelijk ruimte overblijft voor het gebruik van applicaties, een aanpak die Google ook hanteerde voor zijn Chrome-browser. De tijd tussen het opstarten van de computer en toegang krijgen tot internet zou nauwelijks enkele seconden duren. Het besturingssysteem kan draaien op processoren gebaseerd op het x86- en ARM-ontwerp.

Bèta

Google heeft gisteren ook het bètalabel verwijderd van Gmail, Google Docs en Google Talk. Hiermee hoopt de onderneming twijfelende gebruikers en bedrijven toch over de streep te trekken.

Het probleem met de term ‘bèta’ is dat bedrijven die op zoek zijn naar applicaties voor bijvoorbeeld mailgebruik, maar weinig vertrouwen hebben in een product dat zich volgens de naam nog steeds in de testfase bevindt.

Gmail heeft het bètalabel meer dan vijf jaar gedragen. Samen met het verwijderen van het label kondigt Mountain View ook twee nieuwe functies aan voor ondernemingen die het programma zouden willen gebruiken: delegation en e-mail retention.

Met de eerste toepassing is het mogelijk om iemand anders rechten toe te kennen om vanuit jouw naam e-mail te screenen en te versturen. Met de retentie-functie kunnen it-beheerders dan weer regels instellen om e-mails na een bepaalde periode automatisch te verwijderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content