Google detecteert meer dan 700.000 malafide Android apps

. © .

Google heeft in 2017 meer dan 700.000 apps uit de Play Store gehaald. De meesten werden automatisch gedetecteerd voor gebruikers ze zagen.

De Play Store op Android kwam vorig jaar meermaals in het nieuws met malafide apps die vrij te downloaden waren voor nietsvermoedende gebruikers. Google probeert dat nu te nuanceren. Zo legt het bedrijf uit dat het in 2017 zeventig procent meer apps verwijderde dan het jaar voordien.

Zo’n 99 procent van de malafide apps werden automatisch gedetecteerd met behulp van AI-tools. Gebruikers hebben ze dus nooit in de Play Store gevonden of gedownload. Ook zijn er zo’n honderdduizend developer accounts geschrapt.

De ruim zevenhonderdduizend apps zijn overigens niet allemaal malware. Volgens Google gaat het onder meer om inzendingen die een kopie zijn van bekende apps. Ook apps met ongepaste inhoud (pornografie, extreem geweld, haat en illegale activiteiten) worden geweerd.

Hoeveel malware er precies werd ontdekt geeft Google niet prijs. Wel weten we dat het aantal geïnstalleerde Potentially Harmful Applications (PHA’s) vorig jaar met de helft is afgenomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content