Google en Copiepresse slijpen opnieuw de messen
Na de juridische strijd in 2007 tussen de Franstalige Belgische kranten en zoekmachinereus Google rond Google News is de zaak in beroep opnieuw op gang getrapt. De kwestie kan, wederom, een precedent creëren voor hoe auteursrechten op het internet moeten worden behandeld.
Na de juridische strijd in 2007 tussen de Franstalige Belgische kranten en zoekmachinereus Google rond Google News is de zaak in beroep opnieuw op gang getrapt. De kwestie kan, wederom, een precedent creëren voor hoe auteursrechten op het internet moeten worden behandeld.
De hele zaak draait rond Google News, de website die (titels en teasers van) nieuwsberichten van verschillende media automatisch samenbrengt en naar de sites van de respectievelijke kranten en nieuwsmedia doorverwijst. De vereniging van Franstalige en Duitstalige Belgische kranten Copiepresse vond al in 2006 dat dat een aanfluiting was van de auteursrechten. En dat, als hun berichten in Google News verschijnen, Google daarvoor moet betalen. De Vlaamse kranten traden die visie overigens niet bij en namen dus niet deel aan de juridische strijd.
Google werd in februari 2007 in de zaak veroordeeld en moest alle artikels van de bewuste kranten van Google News verwijderen, op straffe van een dwangsom van 25.000 euro per dag. De zoekreus reageerde heftig en verwijderde een tijdlang ook alle zoekresultaten naar de kranten uit zijn normale zoekmachine. Hoewel in tussentijd ook onderhandelingen hebben gelopen, is er intussen een nieuwe rechtszaak waarin Copiepresse opnieuwe 49,1 miljoen euro.
Die laatste zaak is voor later dit jaar, maar gisteren is het beroep van Google tegen de uitspraak van 2007 van start gegaan. In een eerste hoorzitting legde de Amerikaanse zoekspecialist uit waarom het citeren van titels en teasers van nieuwsberichten wel legaal is en wat de voordelen zijn die de kranten daaruit kunnen halen. Het vervolg van de zittingen is in gepland.
Precedent Aan persagentschap Bloomberg zei één van de Google-advocaten, Erik Valgaeren van advocatenkantoor Stibbe, dat “deze zaak ernstige gevolgen zal hebben voor de manier waarop informatie gezocht en beheerd wordt op het internet.” Hij denkt dat alle online diensten die verwijzen naar externe content daardoor het gevaar lopen te moeten verdwijnen. Valgaeren vindt dat de rechtbank “een einde moet maken aan de hypocriete positie van de eisers en de astronomische sommen die ze vragen”.
Bij Copiepresse wordt geargumenteerd dat Google News helemaal niet zoveel trafiek genereert dat het interessant wordt voor de uitgevers. Ze willen hun content enkel op Google News beschikbaar maken “als Google ervoor betaalt”. Als dat gebeurt, zo redeneren analisten, creëert dat een Europees precedent voor alle zoekmachines. En dat, klinkt het nog, zou het Amerikaanse ‘fair use’-principe van auteursrechtelijk beschermde content op het internet wel eens helemaal kunnen omgooien…
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier