Google en IBM werken samen aan ‘cloud computing’

Google en IBM slaan de handen in elkaar om een grootschalig onderzoeksproject op poten te zetten. De twee giganten gaan grote data centers bouwen, waar studenten via internet gebruik kunnen van maken om vanop afstand aan research te doen. ‘Cloud computing’ heet dat.

Google en IBM slaan de handen in elkaar om een grootschalig onderzoeksproject op poten te zetten. De twee giganten aan grote data centers bouwen, waar studenten via internet gebruik kunnen van maken om vanop afstand aan research te doen. ‘Cloud computing’ heet dat.

Zowel Google als IBM hebben sterke businessbelangen in dit nieuwe model, waarbij de rekenopdrachten en computerapplicaties alsmaar meer verschuiven van individuele desktop-pc’s naar services over internet. Google is zowat de marktleider in deze technologie. Maar zeker de laatste tijd zijn ook technologiebedrijven als Yahoo, eBay en Amazon alsmaar meer bedrijvig in het ontwikkelen van nieuwe diensten die gebruik maken van cloud computing. IBM mikt dan weer vooral op de corporate kant, met diensten die onder meer de trends op de markt moeten voorspellen, prijsberekeningen op maat geven, of het hele inkoopbeleid en productieporces van een organisatie kan optimaliseren.

Achter al deze diensten gaan data centers schuil die duizenden processors tellen en gespecialiseerde software draaien om de gezamenlijke rekenkracht te optimaliseren en te verdelen over alle applicaties en diensten. Zo’n data center moet je met andere woorden zien als een grote supercomputer die de resultaten van zijn verwerkingsopdrachten op een dienblaadje serveert via de browser van een gebruiker.

In het project waar IBM en Google nu hun schouders onder zetten, zijn ook zes Amerikaanse universiteiten betrokken waaronder Stanford University, de University of California, Berkeley en de University of Washington. Google zal voor het einde van het jaar een eerste data center met 1600 processors bouwen op een niet meegedeelde locatie. IBM van zijn kant zal het data center van de nodige software en open-source tools voorzien die studenten moeten helpen om onder meer internetprogramma’s te schrijven.

De nieuwe data centers zijn slechts een fractie van de totale rekenkracht die Google gebruikt voor zijn eigen befaamde zoekmachine, maar ze zijn wel krachtig genoeg om aan de noden van ambitieuze internetonderzoekers te voldoen, aldus wetenschappers in een interview met The New York Times. In hetzelfde artikel is er ook sprake van een bedrag van 30 miljoen dollar dat beide bedrijven samen ophoesten gespreid over twee jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content