Google Glass-gebruikers moeten twee keer knipogen om te ‘dubbelklikken’

© Belga
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In Google Glass, de futuristische computerbril van Google, zitten een aantal intrigerende nieuwe eigenschappen verborgen. Zo zal je kunnen ‘dubbelklikken’ door twee keer met je ogen te knipperen.

Dat viste de website Android Police uit door de laatste versie van de Glass-programmatuur te ontleden. Daarin zit een lange lijst van verborgen, tot nog toe ongebruikte commando’s. Een en ander doet vermoedend dat Glass, als het volgend jaar zoals voorzien commercieel beschikbaar wordt, een hoop nieuwe kunstjes zal kunnen.

Opvallend is een bestand genaamd ‘Double Blink Detector’. Sommige apps maakten al gebruik van het detecteren van oogbewegingen. Google wil blijkbaar verder op het ingeslagen pad. Twee keer knipogen kan de Glass-versie worden van de dubbele muisklik.

Ook bij de verbale commando’s, die zoals bekend beginnen met de woorden ‘OK, Google’, zitten er een aantal interessante nieuwe. Daaronder: ‘Bel een taxi’, ‘Neem een panoramafoto’, ‘Stem een instrument’, ‘Start een rondje golf’ of ‘Maak een 3D-model’.

Niet al die commando’s zullen meteen actief zijn. Het ziet ernaar uit dat een aantal alvast voorzien zijn voor wanneer er apps volgen die er wel gebruik van maken.

Geen gezicht met een bril

Ondertussen blijft het uitkijken wanneer Google Glass op de markt komt. Eerst was dat voorzien voor dit najaar. Nu wordt het ergens in 2014. Ook een eigen app-store voor Glass zou rond die tijd voorzien zijn.

Vast staat dat Google nog werk aan de winkel heeft. Links en rechts komen er klachten van de Explorers (de enkele duizenden mensen die een testexemplaar toegestopt kregen in avant-première) over de kwaliteit van de brilletjes, die de neiging zouden hebben om al te makkelijk uit elkaar te vallen. Ook het uithoudingsvermogen van de batterij zou te wensen overlaten.

Blijft nog het probleem dat Glass voor veel brildragers niet te gebruiken is. Zonder bril is het schermpje onscherp. Met bril is Glass zo goed als ondraagbaar. Bovendien ziet het er niet uit, twee monturen bovenop elkaar.

Google moet dus een oplossing verzinnen voor brildragers. Naar verluidt werkt de zoekgigant daarvoor met Warby Parker, het bedrijf dat in de VS massa’s betaalbare, hippe brillen verkoopt op het internet.

Ook voor normale mensen

De prijs is hoe dan ook een punt voor de internetbril. De Explorers moesten 1500 dollar (1100 euro) neertellen voor hun testexemplaren. Wil Google een populair succes maken van Glass, dan moet dat een heel flink stuk omlaag.

Ook aan het imago van de bril moet gewerkt worden. Velen maken zich zorgen over de privacy wanneer mensen gaan rondlopen met een camera op hun voorhoofd die ongemerkt mensen kan filmen. Maar er is ook het simpele feit dat men Glass niet alleen zal willen verkopen aan geeks die zich in een ‘Star Trek’-film wanen. Ook normale mensen zullen moeten ermee de straat op durven.

Google Glass werd de laatste tijd gebruikt in een aantal opvallende modereportages en op de catwalk. In een interview met MIT Technology Review zei Mary Lou Jepsen van Google X, het geheime lab dat Google Glass ontwikkelde, dat er qua design nog heel wat ruimte is voor verbetering.

De huidige versie vergeleek Jepsen met een Ford Model T: een functioneel basismodel, maar niet meteen een schoonheid. In het design is er volgens haar “ruimte voor diversiteit en innovatie.”

Horloges

Versie 2.0 van Google Glass zal dus niet noodzakelijk als twee druppels water op het huidige model lijken. Geruchten doen zelfs de ronde dat de technologie zal vrijgegeven worden aan andere fabrikanten, zodat bijvoorbeeld Samsung of LG hun eigen versie van Glass kunnen bouwen.

Hoe dan ook worden het drukke maanden voor Google. Verwacht wordt dat het bedrijf een van de komende weken KitKat, de versie 4.4 van zijn mobiele besturingssysteem Android, zal lanceren, samen met de Nexus 5, de nieuwste ‘pure’ Android-smartphone. Die wordt opnieuw gefabriceerd door LG.

Zowel KitKat als de nieuwe Nexus-gsm zouden ontworpen zijn om vlekkeloos compatibel te zijn met perifere apparaten als Google Glass, maar ook met het smartwatch waar Google naar verluidt bijna mee klaar is. Dat kan meteen de concurrentie aangaan met de pas gelanceerde Gear van Samsung, het smartwatch dat Apple in de pijplijn zou hebben en een hele reeks slimme horloges van een aantal illustere startups.

Partner Content