Google lanceert de Nexus 5 en Android 4.4 KitKat

© Google
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Zoekgigant Google heeft de Nexus 5 voorgesteld, de nieuwste smartphone waarop de ‘pure’ versie van het mobiele besturingssysteem Android draait. Dat is nu aan zijn versie 4.4 toe: ‘KitKat’.

Net als Apple en Samsung is Google nauwelijks nog in staat om dingen geheim te houden in de weken die voorafgaan aan grote productlanceringen. Na een waslijst lekken was dan ook zowat alles al bekend over de Nexus 5.

Het toestel is gebaseerd op de LG G2. Het heeft een 5 inch-scherm met 1080p-resolutie, een Snapdragon 800-processor en 2 gigabyte RAM-geheugen. Het weegt 130 gram. De batterij is met 2300 mAh op het eerste gezicht aan de kleine kant, maar dat zou toch 17 uur gesprekstijd en tot 8,5 uur websurfen moeten opleveren.

Opmerkelijk: de Nexus 5 is uitgerust met een LTE-radio. Daarmee is hij de eerste Nexus die op 4G-netwerken kan.

In de VS is de Nexus 5 verkrijgbaar voor 349 dollar (255 euro) met 16 GB geheugen aan boord en 399 dollar (290 euro) met 32 GB. Wanneer hij in België op de markt komt, is nog niet bekend. Wie zich echt niet kan inhouden, kan naar Duitsland of Frankrijk, waar de Nexus 5 nu meteen al in de rekken ligt.

Android gestroomlijnd

Bijzonder aan Android 4.4 KitKat, is dat Google de ‘geheugenvoetafdruk’ van het besturingssysteem tot het absolute minimum heeft herleid. Niet alleen Android, maar ook de meegeleverde Google-apps als Gmail en YouTube zijn gestroomlijnd.

Gevolg: KitKat is niet alleen leuk als je de nieuwste, duurste, meest gesofisticeerde hardware hebt, maar moet ook goed draaien op oudere, minder krachtige smartphones. Volgens Google kan zelfs een toestel met 512 MB aan geheugen KitKat probleemloos aan.

Dat wil niet zeggen dat alle oudere of goedkopere toestellen u meteen een update zullen krijgen, want daarvoor moeten de fabrikanten mee willen. Google wil eerder dat toekomstige goedkope modellen de laatste versie van Android meekrijgen.

Zulke goedkope smartphones zijn een snel groeiend marktsegment, ook in minder ontwikkelde landen. Nu moeten die toestellen het vaak stellen met oudere versies van het besturingssysteem, zoals Ice Cream Sandwich (4.0) en Gingerbread (2.3), of nog vroeger. Die fragmentatie is lastig, omdat niet alle apps op alle versies werken. Bovendien moeten mensen met lage budgetten het met verouderde software stellen.

Informatie à la minute

Met KitKat bouwt Google verder op het aanbieden van informatie à la minute, nog voor dat de gebruiker erom gevraagd heeft. Google Now, de dienst die daarin gespecialiseerd is, wordt uitgebreid en toegankelijk vanop het lockscreen. Google Now kan geactiveerd worden met het simpele gesproken bevel ‘OK, Google’, zonder dat u verder iets moet aanraken.

De telefoon-app weet dan weer wie u het meeste belt en wanneer, en biedt die nummers zelf aan, evenals nummers van handelszaken waar u toevallig in de buurt bent.

Android krijgt met KitKat een visuele opfrisbeurt, met nieuwe kleuren in iconen. Met ‘immersive mode’, kunnen apps het hele scherm innemen, zodat de statusbalk en de navigatieknoppen verdwijnen tot de gebruiker ze weer nodig heeft.

Google kondigt aan dat ook de Nexus 4-smartphone KitKat krijgt, net zoals de tablets Nexus 7 en Nexus 10, en de Google-versies van de HTC One en de Galaxy S4 van Samsung. Voor de update ook op andere gsms’s en tablets verschijnt, zal het wachten worden op de fabrikanten.

Partner Content