Google moet schadevergoeding betalen aan getraumatiseerde ex-politicus

Techreus Google moet van de Australische rechter 715.000 Australische dollar (480.500 euro) betalen aan John Barilaro, de voormalige vicepremier van de staat New South Wales, meldt The Guardian. Barilaro werd in twee YouTube-filmpjes van komiek Jordan Shanks zodanig beledigd en getreiterd dat hij depressief raakte en de politiek verliet.

Barilaro klaagde de komiek Shanks én Google, het moederbedrijf van YouTube, aan in 2020. In november 2021 schikte Barilaro met Shanks (wiens online alias Friendlyjordies luidt), nadat die zich had verontschuldigd voor het getreiter en de video’s had bewerkt.

Reputatie geschaad

Google weigerde zich echter te verontschuldigen voor de filmpjes, die het niet offline wilde halen. In eerste instantie verdedigde het bedrijf de video’s, al hield het daar vlak voor de rechtszaak van start ging mee op. Daarmee gaf het bedrijf in feite toe dat de video’s beledigend waren.

Volgens de advocaat van Barilaro werd zijn politieke reputatie door de valse berichten in de video’s enorm geschaad, waarvoor het bedrijf de maximale schadevergoeding moest betalen. De rechter in Australië stemde daar deze week mee in, en zei dat Barilaro ‘getraumatiseerd’ werd door de ‘haatdragende en racistische’ video’s. Barilaro moest volgens de rechter daardoor het publieke ambt voortijdig verlaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content