Google Street View zoekt voortaan gaslekken

© Belga

Google maakt met zijn Street View-auto’s niet alleen foto’s, het speurt nu ook naar gaslekken. Vooral het detecteren van methaanlekken is interessant in de strijd tegen de klimaatverandering.

Google rust zijn Street View-auto’s uit met gassensoren. De sensoren, die door de Colorado State University zijn ontwikkeld, kunnen lekken detecteren in verouderde gasleidingen. Dat levert plattegronden op waarop de lekken te zien zijn.

Vooral de opsporing van methaanlekken is interessant in de strijd tegen de klimaatverandering. Methaangas is een krachtig broeikasgas – het broeikaseffect ervan is veertig keer zo sterk als dat van CO2.

Duizenden lekken

Google werkt voor dit project – vooralsnog een proefproject, dat sinds maart vorig jaar bezig is – samen met de Amerikaanse milieuorganisatie Environmental Defense Fund (EDF).
Op de website van EDF staan al enkele plattegronden die met de Google Street View-sensoren zijn gemaakt, onder meer van de stad Boston. Ook de gaslekken van Staten Island (New York) en Indianapolis werden al in kaart gebracht.

In Boston en Staten Island vond Google duizenden lekken, gemiddeld één per anderhalve kilometer. Het ging vooral om kleine lekken, al werden er toch ook enkele zwaardere ontdekt. In Indianapolis zijn de leidingen van recentere datum. Daar werd dan ook slechts één lek per 300 kilometer gevonden.

Google gaat het project nu verder uitbreiden. (IPS/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content