Google verpulvert Apple en Microsoft op mobiele markt

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Google’s Android is met voorsprong koploper op de markt van de mobiele toestellen, voor Apple (iOS) en Microsoft (Windows).

Google’s Android is met voorsprong koploper op de markt van de mobiele toestellen, voor Apple (iOS) en Microsoft (Windows). Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Canalyses voor het eerste kwartaal van 2013.

Van de 308,7 miljoen mobiele toestellen – smartphones, tablets en notebooks – die er in het eerste kwartaal van 2013 verkocht werden, draaien er 183,7 op het Android-besturingssysteem. Daarmee klokte Google’s besturingssysteem in dat kwartaal af op een marktaandeel van 59,5 procent, gevolgd door Apple met 19,3 procent en Microsoft met 18,1 procent. De anderen (waaronder BlackBerry) haalden samen een aandeel van amper 3,1 procent.

Dagelijks worden er 1,5 miljoen Android-apparaten geactiveerd. Op maandbasis geeft dat 45 miljoen nieuwe activaties. Samsung is veruit de bestverkopende fabrikant van Android-toestellen, met 82,2 miljoen stuks in het eerste kwartaal van 2013. Apple verkocht er 59,6 miljoen. Wat de tablets alleen betreft is Apple met de iPad nog altijd wel marktleider, met 46,4 procent.

Volgens de doorgaanse betrouwbare analist Ming Chi-Kuo wil Google het Android-besturingssysteem ook gaan optimaliseren voor laptops. Er zou dit jaar nog een Android-laptop van Samsung op de markt komen. Ook Acer en Toshiba hebben al laptops op de markt die op Android draaien. Benieuwd of Google ook die markt kan impalmen met Android, en Windows en Mac OS X kan verdringen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content