Google verstrengt app voorwaarden
Google bindt de strijd aan tegen apps die stelen of misbruik maken van gebruikers van Android apps, door de voorwaarden in zijn ‘developer program policies’ aan te scherpen.
De ‘openheid’ van de markt voor Android apps heeft ook een donkere keerzijde in de vorm van grote aantallen gevaarlijke en zelfs misdadige apps. Volgens Priori Data zou er met één op vijf van alle Android apps in Google Play een probleem zijn (een percentage dat in andere Android markets wellicht nog hoger zou kunnen zijn). Dat gaat van storende adware, langs valselijk als ‘gratis’ aangeboden apps tot apps die malware installeren of een frauduleus gebruik van het Android toestel maken. Daarbij zijn zelfs wrange voorbeelden van ‘security’-apps die in werkelijkheid een boosaardige werking hebben, of gewoon helemaal niets doen. Dergelijke apps komen veel vaker voor in de Android wereld dan in de iOS wereld, omdat Apple precies meer controle uitoefent op welke apps in de App store mogen worden aangeboden.
Verscherpte voorwaarden
Google heeft ondertussen wel de voorwaarden zoals vermeld in de ‘Google Play Developer Program Policies‘ aangescherpt , om malafide apps te voorkomen. Zo zijn er striktere regels inzake het vragen aan de gebruiker van zijn of haar toestemming voor een bepaalde actie, terwijl ook enkel van Google Play betaalsystemen gebruik moet worden gemaakt als vanuit de app voor bijkomende virtuele goederen of diensten, of bijkomende content wordt besteld. Met dat laatste kan sneller frauduleus misbruik worden voorkomen.
Tegelijk heeft Google ook het aantal apps die uit de Google Play winkel worden verwijderd, sterk opgevoerd. Voor de laatste maand waarover cijfers beschikbaar zijn, werd ongeveer één app voor elke twee nieuwe apps verwijderd. Ontwikkelaars hebben tot het einde van de maand september de tijd om hun toepassingen aan te passen of hun apps kunnen worden verwijderd. Google vraagt tevens de gebruikers om zo snel mogelijk te melden of een app malafide is, maar dat is wel ‘post factum’. Zo bleken wel al een 2 miljoen gebruikers een app uit een lijst van 32 gevaarlijke apps (malware die zich voordeden als gratis apps) te hebben gedownload.
Vandaag bevat de Google Play winkel ca. 950.000 apps, maar de ‘gevaarlijke’ openheid van deze winkel relativeert dat getal wel. Zo beperken heel wat gebruikers zich tot de top 100, om zeker te zijn dat het betrouwbare apps betreft. Dat is natuurlijk dan wel sneu voor de duizenden andere app bouwers, die zo nooit in de top 100 zullen geraken…
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier