Google verwijderde Palestina niet van Maps

Wim Kopinga Freelance journalist

De afgelopen dagen berichtten meerdere nieuwssites dat Google de staat Palestina van zijn applicatie Google Maps verwijderd zou hebben. Dit blijkt niet te kloppen.

Meerdere nieuwssites uit het Midden-Oosten berichtten over het voorval, nadat een groep journalisten uit Gaza beweerden dat Google onlangs de staat Palestina van zijn kaartenapplicatie gevaagd had. Tienduizenden mensen deelden er berichten over op Facebook en Twitter.

De groep uit Gaza beweerde dat Google sinds 25 juli niet meer weergeeft, maar dit blijkt niet waar – schrijft onder andere The Washington Post. Als je nu Palestina zoekt op Maps krijg je hetzelfde resultaat als vijf maanden geleden, toen een man genaamd Zak Martin een petitie begon waarin hij vraagt Palestina terug op de kaart te zetten.

De kaart geeft na de zoekopdracht namelijk een naamloos gemarkeerd gebied weer. De regio waar het over gaat is omringd door een stippellijn en geeft Palestina weer zoals het er nu uitziet – alleen krijgt het niet die naam mee. Wanneer je op een van de steden binnen het gebied klikt geeft Google aan dat het om een stad binnen Palestina gaat, je wordt ook doorverwezen naar de Wikipedia over de stad in kwestie – waarbij aangegeven wordt dat het binnen Palestina ligt.

Erkenning als staat

Google gebruikt dus daadwerkelijk de naam Palestina voor dit gebied, maar doet dit al jaren niet op een directe manier. In 2011 vroeg Palestina lidmaatschap aan van de VN, maar de Veiligheidsraad stemde hier niet mee in, doordat enkele leden – waaronder de Verenigde Staten – niet instemde met het verzoek. Hierdoor werd dat geblokkeerd. Vervolgens kon Palestina wel een waarnemerstaat niet-lid worden, omdat alleen de Algemene Vergadering hiermee in hoeft te stemmen. De naam veranderde toen van ‘Palestijnse Gebieden’ naar ‘Palestina’, ook op Google Maps.

Gebruikers stappen over naar Bing

Na de rel gaven veel gebruikers aan te switchen naar Microsoft’s Bing Maps, omdat hier Palestina wel een label meekrijgt. Ondertussen doet Apple Maps alsof Palestina niet bestaat. Het gebied wordt niet gemarkeerd, waardoor het gezien wordt als onderdeel van Israël.

137 staten erkennen Palestina

Tot nu toe hebben 137 landen in de wereld Palestina als staat erkend, maar de VN dus nog niet. Wanneer de VN hiertoe over zou gaan, zal Google vermoedelijk ook ‘Palestina’ in het nu naamloze gebied zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content