Google wil traditionele wachtwoorden vervangen door ‘slimme’ pilletjes en tattoos

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Wachtwoorden zijn moeilijk te onthouden en makkelijk te hacken. Daarom heeft Google twee alternatieven voor een traditioneel paswoord klaar: een wachtwoordpil en een elektronische tattoo, waarmee je overal automatisch kunt inloggen.

Omdat wachtwoorden moeilijk te onthouden en makkelijk te hacken zijn, werkt men bij Motorola – onderdeel van Google – aan futuristische alternatieven voor het traditionele paswoord: een ‘wachtwoordpilletje’ dat je moet inslikken om automatisch overal ingelogd te raken, en een elektronische tattoo met identiteitscode.

De gemiddelde gebruiker moet 39 keer per dag een wachtwoord ingeven op zijn computer, laptop of smartphone, en de fanatieke gebruiker zelfs tot 100 keer, zegt Regina Dugan van Motorola, onderdeel van Google. We hebben tegenwoordig zoveel verschillende paswoorden, dat we ze wel eens durven vergeten. Bovendien zijn wachtwoorden eenvoudig te kraken door hackers. Daarom wordt bij het gezamenlijke onderzoekslab van Google en Motorola gewerkt aan ingenieuze alternatieven voor het traditionele paswoord, die wachtwoorden als het ware in het lichaam integreert. Deze alternatieven werden voorgesteld op de technologieconferentie All Things Digital.

Eén van die alternatieven is een wachtwoordpil, dat je tot dertig keer per dag zonder schade kunt innemen om automatisch ingelogd te raken op al je toestellen en de bijbehorende websites en apps. Het pilletje bevat een microchip en een zender. Als je het inslikt, wordt het zendertje geactiveerd. De pil werd al goedgekeurd door de Amerikaanse voedselagentschap FDA. Het zal volgens Google en Motorola nog wel een tijdje duren alvorens het gecommercialiseerd wordt.

Een tweede alternatief dat Google voorgesteld heeft, is een ‘elektronische tattoo’ genaamd Biostamp. Die heeft het formaat van een postzegel en blijft twee weken op je huid plakken. De tatoeage is uitgerust met sensoren en een antennetje, en heeft een identiteitscode waaraan je wachtwoorden gekoppeld zijn. Ook Nokia stoeit al een tijdje met elektronische tattoos.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content