Google-zusterbedrijf: “Uber heeft belangrijke technologie gestolen”

Uber © REUTERS
Wim Kopinga Freelance journalist

Waymo, een zusteronderneming van Google die werkt aan de zelfrijdende auto, heeft donderdag een rechtszaak aangespannen tegen taxidienst Uber over diefstal van bedrijfsgegevens.

Anthony Lewandowski stond negen jaar aan het hoofd van het zelfrijdende auto-project van Google. Volgens de aanklacht van Waymo, het bedrijf dat een voortzetting van die divisie is, heeft de oud-medewerker vertrouwelijke informatie over de techniek van de zelfrijdende auto gestolen. Hij zou zes weken voor zijn vertrek zo’n 14.000 documenten hebben gedownload.

Vervolgens is Lewandowski zijn eigen start-up Otto begonnen om verder te werken aan een zelfrijdende auto. Uber kocht het bedrijf vorig jaar voor 680 miljoen dollar.

In zijn kielzog vertrokken 15 medewerkers van Waymo naar Otto en Uber die voor vertrek ook geheime informatie verzamelden. In een blog op Medium zegt het team van Waymo dat het gelooft dat het om ‘een gecoördineerd plan gaat om handelsgeheimen en intellectueel eigendom te stelen’.

Waymo ontdekte de diefstal door een mail van een van de toeleveranciers die ze per ongeluk kregen en eigenlijk voor Uber bedoeld was. In de mail zaten ontwerpschetsen van lasertechnologie die wel opmerkelijk gelijk was aan die van Waymo. Het bedrijf schat de waarde van de diefstal op ongeveer een half miljard dollar.

Uber, dat het wel gewend is om rechtszaken tegen zich te behandelen, zegt “de beschuldigingen tegen Otto en Uber zeer serieus” te nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content