Google’s ‘vergeetformulier’ online
Google heeft een voorlopige versie van zijn ‘vergeetformulier’ online gezet, in naleving van het vonnis door het Europees Hof van Justitie.
Wie meent dat zoekgegevens in omgevingen als Google onheus of schadelijk zijn voor zijn op haar persoon, kan voortaan bij Google terecht op een pagina in de ‘legal’-sectie van de site om specifieke resultaten te laten verwijderen.
Eerste versie
Google stelt uitdrukkelijk dat “dit formulier slechts een eerste stap is. We kijken ernaar uit in de komende maanden nauw samen te werken met instanties voor gegevensbescherming en anderen om onze benadering te verfijnen.”
Concreet wordt gevraagd naar de naam van de betrokken persoon, de naam van de aanvrager (en zijn relatie met de betrokken persoon, wat aanwijst dat bijvoorbeeld een familielid van een overleden persoon allicht nog een verwijdering kan aanvragen), een e-mailadres voor contact, en heel belangrijk “de URL […] voor elke link die wordt weergegeven in een zoekresultaat van Google voor uw naam en die u wilt laten verwijderen”, evenals een uitleg “hoe deze URL in de zoekresultaten irrelevant, verouderd of anderszins ongepast is.”
Google wijst er immers uitdrukkelijk op dat om in aanmerking te komen, die resultaten ‘ontoereikend, irrelevant of niet langer relevant, of buitensporig ten aanzien van de doeleinden waarvoor ze zijn verwerkt’ moeten zijn. Google zal elk afzonderlijk verzoek evalueren, om “de privacyrechten van [het] individu in evenwicht te brengen met het recht van het publiek om op de hoogte te zijn van bepaalde informatie en deze te distribueren,” waarbij onder meer wordt bekeken of “de informatie van openbaar belang is.”
Hoewel niet vermeld op de pagina (althans op het ogenblik dat dit artikel wordt geschreven), zouden de betrokken zoekresultaten niet meer worden getoond vanaf de Europese Google-sites, maar wel nog vanaf Google.com. En bij eventuele onenigheid tussen de aanvrager/betrokkene en Google, zou vervolgens de zaak moeten worden aangekaart bij de nationale privacycommissie. Maar in België kan deze enkel van advies dienen, en geen ‘wissen’ afdwingen. Daarvoor moet de betrokkene/aanvrager zich dan eventueel alsnog tot een rechtbank wenden.
Lokaal
Met het beschikbaar stellen van die pagina maakt Google duidelijk dat het zich schikt naar de Europese wetgeving, en dus ook de rechtspraak in de onderscheiden landen erkent. Voor betwistingen zal het dus niet meer nodig zijn een rechtszaak ergens in de VS aan te spannen.
Bovendien zullen als gevolg van de uitspraak van het Hof van Justitie ook andere bedrijven met zoekmachine-activiteiten en Europese vestigingen (zoals Microsoft’s Bing) een dergelijke ‘vergeet’-mogelijkheid moeten aanbieden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier