Gratis internet voor Waalse steden en gemeenten
De Naamse ict-integrator Win lanceert de WiFi Urban Hotspot (WUH) waarmee steden en gemeenten gratis internet aan hun inwoners kunnen aanbieden. WUH is een nieuw onderdeel van het Waalse administratieve privé-breedbandnetwerk PubliWin.
Tecteo-dochter Win installeerde zijn eerste WiFi Urban Hotspot (WUH) oktober vorig jaar in Jemeppe-sur-Meuse, een deelgemeente van Seraing. De oplossing wordt nu in heel Brussel en Wallonië aangeboden als onderdeel van PubliWin, een virtueel privé IP-netwerk waarop allerlei administratieve diensten draaien . PubliWin is een voordelig alternatief voor PubliLink, het netwerk van de gemeenten en ocmw’s dat beheerd wordt door Belgacom en Dexia.
Win ontwikkelde de WUH-oplossing samen met het Spaanse GOWEX, gespecialiseerd in Wireless Smart Cities, en de Amerikaanse netwerkfabrikant Cisco. Inwoners van gemeenten met een WUH kunnen gratis internetten. De inkomsten komen van de gemeenten, lokale bedrijven en van zogenaamde premium klanten die betalen voor extra diensten.
Het WUH-pilootproject in het centrum van Jemeppe draait sinds oktober vorig jaar met succes. “We willen Seraing positioneren als een toekomstgerichte stad,” zegt burgemeester van Seraing Alain Mathot. “Het is een ideale manier om het stadscentrum te revitaliseren.” In Jemeppe komt er in 2016-2017 ook een New Tech Park van 17 hectaren, een samenwerking tussen de stad Seraing, Tecteo/Win, Creative Wallonia en SPI+, het regionale ontwikkelagentschap van de provincie Luik, om technologiebedrijven aan te trekken. Het NTP zou op termijn 750 nieuwe banen in de streek creëren.
Het WUH-netwerk bestaat uit strategisch opgestelde interne en externe WiFi-antennes die geleverd worden door Cisco. Het Smart Cities-softwareplatform is afkomstig van GOWEX. Inwoners kunnen op het internet surfen via het portaal van de gemeentelijke administratie. Op dat portaal vinden ze ook allerlei praktische informatie en nieuws over het reilen en zeilen binnen de gemeente. Handelaren kunnen speciale aanbiedingen op het portaal zetten, maar moeten daar wel voor betalen. Op die manier wordt de gratis WiFi gefinancierd door de gemeenten en de lokale bedrijven. Inwoners kunnen ook extra betalende diensten afnemen, die voor een verdere financiering van de publieke WiFi-infrastructuur zorgen.
Win haalde in 2012 een omzet van bijna 29 miljoen euro. Er werken 81 mensen bij het bedrijf.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier