Gratis wifi op 90 trams in Antwerpen en Gent

Dit najaar worden negentig trams in Antwerpen en Gent uitgerust met gratis wifi. Het proefproject van De Lijn wordt daarmee flink uitgebreid.

Dit najaar worden negentig trams uitgerust met gratis wifi. Het proefproject van De Lijn wordt daarmee flink uitgebreid.

Het gaat om de zogenaamde Hermelijntrams in Antwerpen en Gent die vanaf november over gratis wifi beschikken. Dit na een proefproject waarbij al vijftien trams werden uitgerust.

“De voorbije jaren hebben we wifi getest op enkele trams, nu gaan we voor een grootschalige publiekstest met 90 voertuigen,” legt Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn, uit. “Met de wifitrams willen we een extra service bieden aan onze reizigers. 7 van de 10 verkochte mobiele telefoons zijn immers smartphones. Met de wifi maken we het onze reizigers ook makkelijker om onze realtime reisinfotoepassingen te gebruiken, want daarvoor heb je een dataverbinding nodig. Na een proefperiode evalueren we of er wifi kan komen op bijkomende voertuigen.”

Het wifi-signaal is afkomstig van het 3G- en 4G-netwerk van Mobistar. De wifi-oplossing zelf is afkomstig van Zapfi (voor Gent) en Citymesh (voor Antwerpen). De trams zijn herkenbaar aan flankaffiches van Hello Bank. Het is immers de mobiele dochter van BNP Paribas Fortis die het wifi-aanbod financiert in ruil voor reclame op de trams.

Wel zijn er een aantal beperkingen voor het gebruik. Zo moet je je eerst registreren, De Lijn is immers mede-verantwoordelijk voor je surfgedrag. Elke gebruiker mag tot 250 megabyte per maand vrij surfen, dit met uitzondering van pornosites, illegale downloadsites en een aantal extremistische websites. Wel sluit de vervoersmaatschappij niet uit dat abonnees meer data kunnen krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content