Grid computing met je vrienden
Sociale netwerken kunnen helpen bij het beschikbaar stellen van …
Sociale netwerken kunnen helpen bij het beschikbaar stellen van verwerkingscapaciteit aan derden, aldus Amerikaanse onderzoekers.
Grid computing – het draaien van verwerking intensieve taken op computers van derden – is geen nieuw verschijnsel. Zo kan een project als seti@home al jaren rekenen op de hulp van duizenden computers voor de verwerking van signalen van radiotelescopen op zoek naar tekenen van buitenaards intelligent leven. Wel kan de vraag worden gesteld of deelnemers in een grid computing project altijd even betrouwbaar zijn.
Aan de universiteit van Minnesota hebben onderzoekers nu nagegaan of bij het opzetten van zo’n grid computing geen beroep kan worden gedaan op de vrienden en kennissen in de online sociale netwerken van personen. Zeg maar het creëren van een ‘SocialCloud’. Dat idee blijkt zeer zeker levensvatbaar, waarbij het vertrouwen dat men stelt in de leden van het sociaal netwerk helpt om een eventuele terughoudendheid te overwinnen. Bovendien kan de bestaande relatie ook helpen om die leden te overtuigen hun verwerkingscapaciteit ter beschikking te stellen.
Het team heeft het concept uitgebreid gesimuleerd, waaruit blijkt dat de performantie van het systeem onder meer afhangt van het aantal mensen die tegelijkertijd binnen de gridgroep werk ‘uitbesteden’.
Het team publiceerde over dat idee een artikel: “social cloud: using social networks for building distributed computing services“.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier