Groen licht voor elektronische maaltijdcheques

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De Ministerraad heeft het licht op groen gezet voor het regelgevend kader dat de invoering van elektronische maaltijdcheques moet mogelijk maken. De invoering komaf maken met de rompslomp die het gebruik van de papieren cheque met zich meebrengt.

De Ministerraad heeft het licht op groen gezet voor het regelgevend kader dat de invoering van elektronische maaltijdcheques moet mogelijk maken. De invoering komaf maken met de rompslomp die het gebruik van de papieren cheque met zich meebrengt.

Minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickeborne (Open Vld) verwacht de eerste elektronische betalingen in de loop van volgend jaar.

In België worden jaarlijks circa 250 miljoen maaltijdcheques gegeven aan 1,3 miljoen werknemers. Die maaltijdcheques bestaan nu alleen maar op papier, wat een aanzienlijke administratieve rompslomp met zich meebrengt voor alle betrokken partijen, dus zowel voor de werkgever die ze bedeelt, als voor de werknemer en de handelaar.

Zo moet de werknemer de cheques altijd op zak hebben, de vervaldag in het oog houden en mag ze niet verliezen. Bedrijven die maaltijdcheques moeten verdelen onder hun werknemers, ervaren dit als een zware administratieve overlast. En zelfstandige handelaars en de distributiesector moeten de cheques die ze innen ook nog tellen, sorteren, controleren op hun geldigheid en opsturen, waarna ze weken moeten wachten op hun geld.

Die verwerkingskost van maaltijdcheques wordt voor hen geraamd op 25 miljoen euro. Bovendien is het gebruik van de papieren maaltijdcheques belastend voor het milieu: jaarlijk is 20 ton papier nodig om ze te maken.

Op initiatief van minister Van Quickenborne keurde de regering-Van Rompuy vrijdag een Koninklijk Besluit en een Ministerieel Besluit goed die de invoering van de elektronische maaltijdcheque moet mogelijk maken. De werkgever kan de elektronische maaltijdcheques aan zijn werknemers toekennen als dit zo werd voorzien in een CAO. Het gaat bijgevolg om een collectieve regeling.

De elektronische maaltijdcheque zal in opdracht van de werkgever op een maaltijdcheque-rekening worden geplaatst die zal worden beheerd door een uitgever van elektronische maaltijdcheques. Een uitgever moet erkend worden door de overheid. Daartoe zal hij aan een aantal voorwaarden moeten voldoen.

Zo moet de uitgever zorgen dat de werknemer op een veilige manier kan betalen met zijn elektronische maaltijdcheques. Dit kan via de elektronische identiteitskaart (eID), een kaart op de bekende betaalterminals, maar ook betalen per sms is een mogelijkheid. De kaart voor de werknemer moet kosteloos zijn. In geval van diefstal of verlies moet ze ook geblokkeerd kunnen worden.

Voorts moet de werknemer ook zijn saldo en het aantal nog geldige maaltijdcheques kosteloos kunnen raadplegen. De werknemer moet ook een week voor het verval van zijn elektronische maaltijdcheques hiervan op de hoogte worden gebracht door de uitgever. De uitgever moet naar de handelaars toe ook een aantal garanties bieden. Zo moet de handelaar uiterlijk twee dagen na betaling het geld op zijn rekening hebben.

Na het advies van de Raad van State en de Nationale Arbeidsraad kunnen de uitgevers volgens Van Quickenborne het systeem technisch realiseren. Verschillende partijen zoals banken zouden nu al hun interesse hebben laten blijken. De eerste betalingen met de elektronische maaltijdcheque worden verwacht in de loop van 2010.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content