Hackers stelen 250 miljoen dollar met boekhoudtrojan

De Russische en Oekraïnse autoriteiten hebben een bende gearresteerd die de afgelopen vijf jaar bijna 200 miljoen euro heeft gestolen van bedrijven.

De daders, allemaal tussen 25 en 30 jaar oud, ontwikkelden de niet nader genoemde malware. Die kon bank- en logingegevens alsook wachtwoorden en andere data stelen uit de boekhoudsoftware die werd ontwikkeld door het Russische bedrijf 1C.

Nadat de daders toegang kregen, werd het getroffen bedrijf eerst in het oog gehouden waarna er valse betaalverzoeken werden uitgestuurd. Zo betaalde het bedrijf geld aan fictieve bedrijven van de criminelen.

Voor de operatie werkten de SBU en FSB, respectievelijk de Oekraïnse en Russische geheime dienst, meer dan een jaar samen. In totaal zou het gestolen bedrag oplopen tot 250 miljoen dollar of zo’n 191 miljoen euro.

Sophos, dat de Russische website Kommersant citeert, wijst er op dat deze groep mogelijk achter de malware Carberp zit, waarrond vorig jaar al enkele arrestaties gebeurden.

Omdat het om economische criminaliteit gaat, wordt volgens Kommersant niet aanzien als ernstige feiten. De daders in kwestie zijn intussen vrij op borgtocht met huisarrest. Bij een veroordeling riskeren ze meer dan vijf jaar cel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content