Hackerscollectief legt website FANC plat

© iStock

Door een cyberaanval van het Belgische hackerscollectief Down-Sec is de website van het federaal agentschap voor nucleaire controle (Fanc) zondagmorgen onbereikbaar. Dat laat Down-Sec zelf weten op Twitter.

In die tweet eisen de hackers “antwoorden” van het Fanc.

Afgelopen vrijdag nog had Down-Sec het gemunt op de website van de eerste minister en van Defensie. Het ging toen om een “uitzonderlijke aanval”, zei Miguel De Bruycker van het Centrum voor Cybersecurity.

Down-Sec had er vooraf mee gedreigd beide websites aan te vallen als er tegen vrijdag 09.00 uur geen bevredigende reactie was gekomen op de zaak van Madison Wintgens, de adolescente uit Herstal die zelfmoord heeft gepleegd hebben nadat ze herhaaldelijk gepest werd op sociale netwerken.

De activisten viseerden eerder deze week al de site van Franstalig onderwijsminister Joëlle Milquet. Zij zou volgens de activisten onvoldoende gedaan hebben in reactie op het overlijden van Wintgens, iets wat de cdH-politica zelf betwist.

Ddos

Om een website omlaag te halen hoeft er niet daadwerkelijk gehackt te worden. Eigenlijk iedereen kan met het juiste programma zo’n aanval uitvoeren, want om een website omlaag te halen moet je hem overladen met informatie. Bij een Ddos-aanval zoals die nu ingezet is, stuurt een groep mensen samen heel veel pakketjes met informatie naar die site. Doordat hij overladen wordt met informatie kan hij het niet aan en verdwijnt hij tijdelijk offline. Van een echte hack is dus niet sprake, want Down-Sec heeft de website niet kunnen beheren.

(Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content